městský dům

Zděný přízemní dům je nárožní, byl vystavěn na půdorysu L, delšími stranami (severní a východní) je situován do ulice a z druhé strany uzavírá prostor dvorka. Jižní stranou přiléhá k sousednímu objektu a k západní straně při ulici navazuje na dům kamenná omítaná zeď (výška cca 3m), nahoře zkosená, krytá vrstvou bobrovek, která uzavírá pozemek. Dům je zastřešen sedlovou střechou krytou bobrovkami. Východní strana je trojosá, uprostřed vede do domu obdélný vstup v kamenném ostění, které nese nadepsané původní číslo popisné: N 544.; vchod je uzavřený dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Dveře jsou výplňové, zdobené sluncovým motivem v oválu. Nad vstupem je prolomen půlkruhový prosklený nadsvětlík uzavřený z vnější strany železnou paprsčitě skládanou mřížkou. Vlevo při vchodu je novodobě přizděná skříňka elektrického rozvaděče. Po stranách vstupu jsou podélná osmitabulková dvoukřídlá dvojitá okna osazená v líci, lemovaná profilovanými šambránami a s drobnými parapety. Severní uliční strana je sedmiosá s okny stejného typu. Ze strany dvorka byla k domu do rolu L druhotně přistavěna zimní zahrada na kamenné podezdívce, na kterou se vstupuje z domu třemi vchody z jižní a západní strany. Vpravo na západní straně dům osvětluje osmiboké dvoukřídlé okno osazené v líci, vlevo na jižní straně při kraji je další vstup do domu uzavřený dřevěnými dveřmi s výplněmi. Na západní štítové straně jsou dvě zapuštěná podélná okna a v úrovni uskočeného štítu malé obdélné okénko. Uskočení štítu je pokryté vrstvou bobrovek. Kraje domu z uliční strany člení plastická bosáž, hlavní římsa je jednoduchá bez profilace, nízký sokl je naznačen v omítce nahrubo. K nároží přiléhá malý kamenný nákolník. Štítová strana a obě strany do dvorka jsou hladké, nečleněné. Dům je bíle omítnut, plastické detaily (šambrány, bosáž, římsa) jsou opatřeny omítkou se světle okrovým pigmentem. Při západní zdi domu ze dvorka kryje novodobý dřevěný poklop vstup do původně gotického zaklenutého sklepa. Interiér domu zůstal dispozičně zachován, místnosti jsou plochostropé, některé zaklenuté českou a pruskou plackou, některé dveřní vstupy jsou opatřeny segmentovými záklenky. Předmětem ochrany je dům čp. 539 a příslušný pozemek.