měšťanský dům

Řadový patrový dům obdélného půdorysu. Dům je vyzděný z kamene, se štukovou ornamentikou, omítnutý v růžové a bílé barvě. Dům je v hlavním S průčelí čtyřosý. S fasáda je členěna patrovou římsou a průběžnou nadokenní římsou. Na V straně je segmentem završený vstup do valeně klenutého průjezdu s pětibokými výsečemi. Dvě přízemní okna hlavního průčelí ze západní strany jsou zaklenuty půlkruhovým obloukem (bývalé výkladce). Všechny okenní otvory i vstup do vjezdu mají plastické orámování. Pravoúhlé přízemní okno (bývalý vstup) se šambránou s lištou má suprafenestru s jednoduchým štukovým páskovým dekorem. Krajní patrová okna hlavního průčelí jsou rámovány pilastry se štukovým dekorem. Vnitřní dvě okna jsou rovněž rámována pilastry. Patrové okenní otvory s profilovanou šambránou a parapetní římsou mají bohatě zdobené štukové suprafenestry. Vnitřní patrová okna mají zdobnější suprafenestry s mušlemi. Mezi vnitřními patrovými okny je bohatým štukovým dekorem vymezené prázdné pole. Nad nadokenní římsou je zvýšená půdní nástavba se čtyřmi ledvinovitými okénky, obdélnými diamantovými rámci a s řadou volutových konzolek při korunní římse. Jižní průčelí je v přízemí o čtyřech osách (dvoukřídlá, šestitabulková okna), v patře o třech osách. Průčelí je zpevněno v úrovni přízemí třemi šikmo předstupujícími opěráky. Střecha je sedlová, krytá plechovou krytinou. S část budovy je členěna jako hloubkový trojtrakt, jižní do čtyř traktů. Místnosti přízemí jsou zaklenuté plackovými klenbami a valenými klenbami s pětibokými výsečemi. Patro domu je přístupné z patrové průběžné chodby, spojující sousední domy čp. 27 (radnici), čp. 29 a 30. Podrobnější popis viz doplňkový list (Razim, 1986).