kůlna

Areál usedlosti č. p. 141 leží téměř uprostřed obce Merboltice, severovýchodně od průjezdní komunikace. Areál uzavřený branou, tvoří hlavní obytné patrové stavení č. p. 141, k němu štítově orientovaný výměnek (dnes č. p. 192), východně od obytných domů stojí ještě kůlna a stodola. Objekt kůlny obdélného půdorysu s přístavkem na severozápadě je umístěn východně od domu č.p. 141, okapovou stranou se orientuje podél tohoto domu. Kostru dvouprostorového objektu na nízké podezdívce z lomového kamene tvoří čtyři omítané rohové pilířky zděné z plných pálených cihel, pilířky jsou propojeny spodními a horními ližinami, ztuženými diagonálními zavětrovacími prvky, vnější výplň stěn tvoří svislé bednění z různě širokých prken s přelištováním spar, přístavek je celodřevěný s totožným pláštěm. Objekt má sedlovou střechu krytou asfaltovou lepenkou, pultovou střechu přístavku kryjí diagonálně pokládané šedočerné azbestocementové šablony. Vrata na východní štítové straně jsou dřevěná, dvoukřídlá, ven otevíravá, se dvěma dlouhými horizontálními kovanými závěsy, bez členění. Strop a zároveň podlahu půdy tvoří podélně kladená prkna na sraz, prostor v podstřeší sloužil k ukládání sena apod., ve štítu je nakládací otvor, krov tvoří jednoduchý hambalek. Značný přesah střechy na severovýchodě zřejmě sloužil jako prostor pro chov včel. Vodorovný prkenný předěl štítu na jihozápadní straně objektu směrem k č.p. 192 je zdoben obloučkovým lemem.