stodola

Celodřevěná stavba se svislým bedněním obdélného půdorysu s rozšířenou částí v severozápadní části je umístěna východně od domu č. p. 141. Je obklopena loukami a sadem, za ní již nepokračuje další zástavba tohoto areálu. Stěny jsou tvořeny sloupkovou konstrukcí opláštěnou prkny, ve styku s terénem je kamenná podezdívka či opěrná stěna. Sedlová střecha je krytá betonovými a pálenými taškami. Stodola je posazená kolmo k severozápadnímu svahu, takže přízemí tvoří jen jednu šestinu půdorysu prvního patra, které je výše ve svahu již v úrovni terénu. Při severovýchodním průčelí stodoly byla zřízena nová dřevěná pavlač, která slouží pro transport konví s nadojeným mlékem směrem k sýrárně. Objekt je dělen tradičním způsobem na mlat a dvě perny. Průjezdný mlat otvírají dvoukřídlá, ven otvíravá vrata na točnicových závěsech. Stodola je bez zastropení, volně otevřená do hambalkového krovu s dvojitou stojatou stolicí. Dělení mezi mlatem a pernami je tvořeno sloupky podpírajícími vazné trámy, zavětrovanými plátovanými pásky. Přízemní část stodoly byla před rekonstrukcí využívána jako sklad hospodářského nářadí. V jihovýchodní části stodoly v patře bylo ustájeno stádo koz, část byla určena k dojení a jako skladovací prostor. Severozápadní část patra stodoly se nevyužívala. Po roce 2010 se v přízemní části stodoly, na místě hospodářského skladu, provozuje výrobna sýrů.