dům

Areál usedlosti č. p. 141 a č.p. 192 leží téměř uprostřed obce Merboltice, severovýchodně od průjezdní komunikace. Areál je uzavřený branou, tvoří hlavní obytné patrové stavení č. p. 141, k němu je štítově orientovaný výměnek (dnes č. p. 192), východně od obytných domů stojí ještě kůlna a stodola. Hlavní obytný patrový dům č. p. 141 je zčásti roubený objekt postavený na obdélném půdorysu. Okapovou stranou je situován ke komunikaci. Dům v přízemí roubený s podstávkami pouze v přední části světnice (tj. v jihozápadní části), patro je celoroubené s bedněním. Střecha sedlová kryta břidlicí a eternitem, konstrukcí krovu je ležatá stolice. Hlavní (jihovýchodní) průčelí je pětiosé, dvě okenní osy v roubené části a tři (vstupy) ve zděné části. V patře zděné části předstupuje před průčelí dřevěná svisle bedněná pavlač s ozdobně vyřezávanými sloupky. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, osazená v líci s dřevěnou šambránou a podokenní římsou. Jihozápadní štítové průčelí je v přízemí tříosé, v patře dvouosé. Štít je obložený eternitem, je dvouosý ve dvou horizontálních rovinách. Zadní severozápadní průčelí je v přízemí šestiosé, osy jsou tvořeny okny, pouze v třetí ose předstupuje před průčelí malý přístavek. Patro je pětiosé, osy zpravidla nekorespondují s osami v přízemí. Před severovýchodní průčelí předstupuje na východní straně přízemní zděný přístavek, krytý pultovou střechou. Patro je tříosé, eternitem obložený štít je dvouosý.