kaple sv. Václava

Kaple sv. Václava stojí na jižním okraji Horní Vidimi (mezi 2 vzrostlými lípami) po pravé straně příjezdové komunikace ve směru Tupadly - Vidim, orientovaná čelem k zámeckému areálu čp. 1 (k severovýchodu). Zděná stavba (cihelné zdivo) na obdélném půdorysu s otupenými nárožími (štíhlou lizénou) je směrem do vesnice otevřená velkým půlkruhově zaklenutým výklenkem (se šambránou, ukončeným ve vrcholu volutově zavíjeným klenákem) s dochovanou zděnou menzou a ve štuku provedeným kazetováním zaklenutí. Kaple je na nárožích pročleněna pilastry s antikizujícími hlavicemi (s čabrakou), které vynášejí několikrát zalamované kladí s nástavcem v podobě kýlového oblouku (stříška kopírující tvar nástavce je kryta dvojitě kladenými bobrovkami). Zrcadlo nástavce, rámované zalomenou bohatě profilovanou římsou, zdobí dva štukoví putti nesoucí v ose erbovní kartuši. Kaple byla původně uzavřena novobarokní kovanou mříží, která byla dne 15.4.1999 odcizena. Předmětem ochrany je kaple sv. Václava na pozemku parc. č. 2079 (pozemek bez ochrany).