skalní obydlí

Skalní obydlí stojí severně od jádra obce Horní Vidim, vedle domu čp. 17. V současnosti jsou zachovány prostory spodního podlaží, tesané do skalního bloku a částečně novodobě dozděné z pískovcových kvádrů. Mapa stabilního katastru z roku 1842 však na tomto místě značí ještě dřevěný objekt, který pravděpodobně tvořil horní podlaží. Stavba však zanikla. V severním průčelí, směřujícím k místní cestě, je prolomen vstup přístupný po schodech a dvě okna, příčemž pravé okno vzniklo zároveň s dozdívkou objektu v nedávné době. Vchod vedl do členěných prostor vysekaných ve skále. V první místnosti jsou dochovány stopy po původním otopném zařízení s komínem vytesaném ve skále. V zadní stěně místnosti je schodiště směřující vzhůru do dalších, v současnosti zaniklých prostor. Sousední místnost je členitější a vedou odsud otvory do sklípků a výklenků.