fara

Jedno- až dvoupatrová budova přiléhající k severnímu průčelí kostela sv. Petra a Pavla členěná vystupující hmotou mohutného dvoupatrového nárožního rizalitu završeného mansardovou střechou. Ustupující jednopatrová jižní část fary je kryta střechou sedlovou. Západní vstupní průčelí je v přízemí členěném pásovou rustikou prolomeno pravoúhlými okenními otvory s lištovými šambránami a portálem vstupu zaklenutým stlačeným obloukem s ústupky, vstup rámovaný profilovanou šambránou protnutou ve vrcholu svazkovým klenákem je flankován dvojicí toskánských sloupů na hranolových soklech přiléhajích k pilastrům s římsovými hlavicemi a s patkami s oblounovou profilací. Pilastry a sloupy nesou zalamované římsové kladí ukončené vyloženou profilovanou, zalamovanou a do segmentu vypjatou návojovou římsou. Na kladí je pod vyklenutím římsy umístěna reliéfní mušle, na římse po stranách spočívají dekorativní vázy s víky a uprostřed konkávně tvarovaný sokl nesoucí ovál, z něhož vystupuje reliéfní kartuš s benediktinským znakem. Nad návojovou římsou vystupuje konkávně tvarovaný nástavec členěný vpadlinami ukončený profilovanou parapetní římsou okenního otvoru v patře. Průčelí v patře oddělené profilovanou kordonovou římsou je v ustupující části mimo rizalit prolomeno pravoúhlými okenními otvory rámovanými lištovými šambránami. Nad okny vystupují vyložené profilované návojové římsy střídavě zalamované a vypjaté do stlačených segmentů, anebo konkávně tvarované a vytažené do hrotů. Suprafenestry pod segmentově tvarovanými návojovými římsami jsou protnuty vysokými klenáky, které spolu s páry volutových konzol nesou římsy. Pod hrotitými návojovými římsami lištami orámované suprafenstry záclonového tvaru nesou reliéfní mušle, šambrány jsou zde zdvojené a vnější linka šambrány obíhá též suprafenestry. Vnější šambrána je v horní části zvlněná do segmentových uší. Pod profilovanými parapetními římsami člení průčelí parapetní výplně s obdélnými vpadlinami s vybranými rohy. Průčelí v patře rizalitu je řešeno téměř identicky, pouze pravoúhlé okenní otvory v 1. patře jsou rámovanány lištovými šambránami s ušima a nad okny nesou páry konzol střídavě vyložené profilované zalamované a segmentově vypjaté návojové římsy a vyložené profilované zalamované návojové římsy s postranními partiemi šikmými a středním úsekem rovným. Segmentově vypjaté návojové římsy podepírají masivní volutové klenáky protínající plochy suprafenester, suprafenstry pod návojovými římsami se středním úsekem rovným vyplňují vystupující obdélníky se segmentovými laloky na kratších stranách. Profilovaná korunní římsa se zalamuje a obíhá též rizalit a jako druhá kordonová římsa odděluje průčelí v nejvyšším patře prolomené drobnými pravoúhlými okenními otvory s lištovými šambránami. Dvorní průčelí fary je hladké, členěné pouze profilovanou kordonovou římsou, pravoúhlé okenní otvory nejsou doplněny architektonickými články. V přízemí k dvornímu průčelí přiléhá novodobý přístavek stavebně propojený s budovou fary.