předklášteří

Dvůr téměř čtvercového půdorysu vznikl přistavěním dvou kolmých křídel mezi hospodářský dvůr na východní straně a prelaturu na straně jižní. Brána uprostřed severního křídla kompozičně navázala na jednu z hlavních os prelatury. Obě křídla dvora jsou přízemní, jednotně zastřešená sedlovými střechami s hřebenem posunutým od podélné osy blíže k vnitřní straně. Hlavní průčelí jsou navýšena atikou chránící polopatro v podkroví. Prostory těchto dvou křídel plnily původně hospodářskou a obytnou funkci. Vstupní část areálu kláštera tvoří severní přízemní křídlo protáhlého obdélného půdorysu s vloženou branou průjezdu, na které v pravém úhlu navazuje západní přízemní křídlo novodobě upravené pro obytné účely. Severní křídlo v ose pokračuje západním výběžkem již vně vstupního dvora. V místě připojení západního křídla je severní křídlo zvýšeno do patrového pavilonu o dvou osách završeného mansardovou střechou. Průčelí severního vstupního křídla jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory a vstupy s lištovými šambránami, na dvorním průčelí se navíc dochovala kamenná ostění zazděných půlkruhově zaklenutých portálů s výrazně profilovanými pilířky ostění ukončenými římsami a archivoltami protnutými klenáky. Průčelí severního vstupního křídla jsou ukončena vyloženou profilovanou korunní římsou. Západní křídlo vstupní části areálu navazující v pravém úhlu na křídlo severní se na jihu dotýká křídla prelatury a uzavírá tak vstupní dvůr vymezený na východní straně patrovou správní budovou severního hospodářského dvora. Novodobě upravené západní křídlo má průčelí hladká, prolomená pravoúhlými okenními otvory a vstupy, ukončená vyloženou profilovanou korunní římsou nesoucí sedlovou střechu. Do kouta vymezeného severním vstupním křídlem a západním průčelím správní budovy byla vestavěna novodobá patrová budova č. p. 81 (sídlo okresního státního archivu) navazující na severní vstupní křídlo.