kašna

Kamenná městská kašna tvoří v bezprostřední blízkosti sloupu Nejsvětější Trojice přirozené ukončení trojúhelného prostoru spodní, jižní části náměstí v Teplé, svažujícího se mezi dvěma sbíhajícími se komunikacemi. Je jednoduchého čtvercového půdorysu, sestavená z masivních kamenných kvádrů, mezi sebou spojených kovovými čepy. Rohové kvádry poněkud vystupují ze základního půdorysu a tvoří tak ozdobné ukončení rohů kašny, stejně jako mírně přesahující, profilované horní římsy desek. Uprostřed nádrže je vztyčen jednoduchý žulový kvádr, zdobený na jednotlivých stranách po okraji ploch pouze tesaným rámováním a na východní a západní straně v horní části oválnými, dnes již nečitelnými reliéfy. Na hranolovém podstavci je osazena čtvercová profilovaná krycí deska, na níž je umístěna klasicistní kamenná váza s mírně zaobleným tělem, zdobeným jednoduchým tesaným vlnkovým dekorem (závojíček) v horní části a s mírně přesahujícím zaobleným okrajem. Na váze se nachází okrouhlý tvar, evidentně uražený. Při jeho bližší prohlídce bylo zjištěno, že je v něm zabudovaný kovový čep a že zřejmě horní partii středu kašny tvořil ještě další ozdobný útvar, dnes neznámý.