kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple zasvěcená sv. Janu Nepomuckému stojí na pohledově exponovaném místě naproti zámku čp. 1 v jádru obce, po pravé straně silnice ve směru Jetřichovice - Vrchotice. Vyvýšený prostor terasy s několika vzrostlými stromy je zpevněný úseky zdiva z lomového kamene. Drobná venkovská architektura je vyzděna přibližně na půdorysu čtverce se segmentově předstupujícím oltářním závěrem orientovaným k jihozápadu. Střecha kaple je sedlová (nad závěrem zvalbená), původně krytá jednoduše kladenými bobrovkami - dnes oplechovaná. Nad hřebenem střechy se zvedá otevřená dřevěná čtyřboká zvonička zakončená cibulovou bání (původně pravděpodobně ukončena žerdí s makovičkou a křížkem). Hlavní průčelí, orientované směrem k zámecké budově (SV), charakterizuje velký, půlkruhově zaklenutý portál s širokou plochou šambránou (v horních rozích vždy dvojitě vykrajovanou a lichoběžníkovým klenákem ve vrcholu) a pilastry s rustikálními římsovými hlavicemi při patách oblouku (na čelní a vnitřní hraně vstupu s motivem diamantového řezu). Průčelí vrcholí volutovým štítem ukončeným bohatě profilovanou, ve vrcholu půlkruhově vyklenutou římsou (krytou prejzy). V ose štítu je segmentově ukončená mělká nika. Fasádu průčelí rámují po stranách štíhlé polosloupky, kolem kterých se zalamuje bohatě profilovaná korunní římsa (nad průčelím krytá prejzy) obíhající celou stavbu. Jednoduché boční fasády a závěr kaple tak respektují pouze tři základní architektonické prvky průčelí - v omítce odsazený sokl, korunní římsu a segmentově ukončené mělké výklenky. Tři menší symetricky rozvržené výklenky člení závěr kaple, větší výklenek člení obě boční fasády. Neklenutý interiér, osvětlený pouze lámaným denním světlem pronikajícím skrze dvoukřídlé dřevěné dveře (s vyřezávaným laťováním), je uzavřen plochým prkenným stropem (rámovaným štukovou profilovanou římsou). Uprostřed stropu se nachází kruhový otvor pro provaz od zvonku (zvonek - materiál zvonovina, průměr přibližně 23 cm, hlava dubová se dvěma rytými letopočty 1764 a 1936). Otvor zdobí reliéfní řezba stylizovaných obláčků s šesti okřídlenými andílčími hlavičkami obklopená širokou paprsčitou svatozáří (polychromované a zlacené dřevo). Předmětem ochrany je kaple a k ní náležející pozemek.