měšťanský dům Kopáčkův

Dům, zvaný podle někdejších majitelů Kopáčkův, stojí na severovýchodní straně nálevkovitě rozšířené části Mírového náměstí. K domu patřily původně dvůr a hospodářské budovy východně od objektu, ovšem jejich celková přestavba na obchodní haly a hangáry zcela změnila jejich původní charakter, takže dnes již nemají povahu památkové cenných objektů. Rovněž malé přízemní stavení čp. 1605 se segmentově sklenutou branou vjezdu do dvora severně od hlavní budovy není součástí památkového areálu, neboť domek i s branou byl postaven kolem r. 2000 na místě staršího zbořeného objektu. Novostavba sice vcelku citlivě respektuje svým pseudobarokním členěním fasád a štítů slohový charakter Kopáčkova domu, avšak k původní zástavbě areálu domu nepatří. Samotný Kopáčkův dům je větší jednopatrová nepodsklepená budova obdélného půdorysu s okosenými a vyžlabenými nárožími, zdůrazněnými omítkovou kvádrovou rustikou. Dům je završen mansardovou střechou s dvěma zděnými, náročně členěnými vikýři s kazulovými okny na přední východní straně. Do střechy jsou také na každé straně zapuštěna novodobá vikýřová okna. Základní půdorysný obdélník domu je na zadní straně na jihu rozšířen o krátké křídlo, obsahující schodiště.