městský dům U Libuše

Dům zvaný U Libuše, nebo též U Vojnů, je situovaný v Kynského ulici, při ústí na Masarykovo náměstí. Dvoupatrový dům se čtyřosým průčelím je krytý mansardovou střechou s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Průčelí má jednoduché členění - špaletová okna (dřevěná dvoukřídlá tabulková) jsou v obou podlažích rámována profilovanou šambránou a podepřena parapetní římsou. Parter pročleňují okna a vstupní dvoukřídlá vrata umístěná ve druhé ose zleva. Mezi jednotlivými osami jsou skarpovité přizdívky zdobené omítkovou bosáží. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá ven otevíravá tabulková, osazená v líci fasády (typově starší než okna v patrech). Vrata kazetové konstrukce jsou osazena v pravoúhlém jednoduchém portálu. Dispozice přízemí je řešená jako hloubkový trojtrak s průjezdem klenutým křížovými klenbami. První patro obsahuje dodatečně předělenou síň klenutou čtyřmi křížovými klenbami na střední kamenný sloupek. Předmětem ochrany je dům čp. 134 a pozemek parc. č. st. 89.