obelisk s křížem

Pískovcový obelisk se nachází na travnatém plácku v jihozápadní části centra, při děkanství u ulice Kačická. Jde o poměrně rozměrnou, velmi kvalitně provedenou stavbu sestávající z několika částí. Na dvoustupňové čtvercové základně stojí nejprve hranolový sokl s výrazně vyvinutou zvoncovou patkou a úzkou římsou. Stěny tohoto základního soku jsou členěné diamantováním. Na něm spočívá druhý sokl, vlastní podstavec obelisku, ukončení rovněž výraznou, úzkou římsou nízkém fabionu. Stěny podstavce jsou probrané vpadlými poli, v nichž se nacházejí kartuše s těmito znaky: "lekno", tj. dvě leknínové snítky vyrůstající ze společného kořene do tvaru srdce (erb objednavatele Jaroslava Bořity z Martinic), šesticípá hvězda (erb Martinicovy manželky Marie Eusebie ze Šternberka), nápis IHS (monogram Kristův) a nápis MRA (monogram Panny Marie). Na podstavec dosedá samotný obelisk na vlastní vyžlabené trnoži. Obelisk má profilem zesílené hrany a je završen křížem s patkovými rameny, stojícím na jablku. Předmětem ochrany je obelisk s křížem na parcele parc. č. 825.