Ochranné pásmo kulturních památek v Bučovicích

Městečko Bučovice je historicky doloženo roku 1353, v roce 1396 se uvádí Bučovice s tvrzí. Farní kostel Panny Marie se připomíná již ve 2. pol. 14. století. Významné změny Bučovice doznaly v 16. století, kdy panství roku 1533 přešlo na Václava z Boskovic. Boskovičtí se stali nejbohatším rodem na Moravě, založili zde pivovar, věnovali se rybníkářství. Po smrti Václava z Boskovic zdědili majetek jeho synové Albrecht a Jan Šemberové. Jan Šembera Černohorský z Boskovic dal v letech 1567-1581 postavit velkolepý renesanční zámek podle projektu ital. architekta Pietra Ferrabosco di Lango. Zámek byl situován v jižní části městečka v bažinatém terénu, což bylo pravděpodobně z obranných příčin. Vlastní zámek neměl pevnostní ráz, původně však byl zámek se zahradou obehnán hradbou se čtveřicí čtyřbokkých bastionů v rozích, kolem dokola probíhal vodní příkop. Bučovický zámek patří bezesporu k vrcholně renesanční architektuře střední Evropy. V rámci jeho výstavby byl zbořen původní středověký kostel. Významnou součástí zámku a jeho nádvoří je kašna z roku 1637, završená nádrží ve tvaru mušle. Součástí areálu zámku je rovněž kašna ze 17. stol. před hlavním průčelím zámku. Park představuje volnou architektonickou rekonstrukci, která respektuje slohové prostředí renesančního zámku, založená na původní ploše, obehnaná cihlovou zdí s nárožními bastiony. Současný kostel v severní části bučovického náměstí představuje ranně barokní stavbu z roku 1637 (zřejmě po požáru městečka 1631). Stavba je podstatně opravená po roce 1826 a má výraznou empírovou fasádu. Socha sv. Jana Nepomuckého je kvalitní barokní skulpturou z roku 1722 s bohatě vytvářeným soklem a je významnou výtvarnou součastí prostranství před kostelem. Socha blah. Jana Sarkandra je prací barokního sochaře, datovaná rokem 1770, tvoří protějšek sochy sv. Jana Nepomuckého a je významnou výtvarnou součástí prostranství před kostelem. Dům na náměstí č.p. 48 (tzv. Strakošův dům) pochází z 18. století je urbanisticky významnou součástí náměstí.