kovárna

Kovárna čp. 26 se nachází při silnici severozápadně od návsi. Samostatně stojící zděná budova je obdélného půdorysu. K západnímu průčelí přiléhá novodobý přízemní přístavek s pultovou střechou, který nemá památkovou hodnotu. Objekt má sedlovou střechu, která je kryta dvojitě kladenou pálenou bobrovkovou krytinou. V severní střešní rovině se nachází dva vysoké zděné komíny. Ve východní stěně je umístěn široký valeně zaklenutý vstup do podkovárny. Prostor podkovárny je zaklenut plackou, je zde umístě vstup do kovárny. Jedná se o jednokřídlé dřevěné svlakové dveře. Vpravo od vstupu je prolomen obdélný okenní otvor ve špaletě. Okno je dřevěné, dvoukřídlé, šestitabulkové. Na podlaze podkovárny se nachází keramická dlažba. Východní stěna je ukončena mohutnou profilovanou římsou, kterou kryjí bobrovky. Nad ní je mohutný křídlový štít. Horní hrany štítu kryjí cihly, na nich je postaveno pět piniových šišek. Ve spodní části štítu jsou obdélná větrací okénka ve štukových rámech, větší samostatný štukový rám je také ve středu štítu. V horní části štítu je letopočet 1857. Zbývající tři průčelí jsou hrubě omítnuta, v jižní fasádě jsou prolomeny dva obdélné okenní otvory, které jsou osazeny dřevěnými dvoukřídlými okny. V severní fasádě se nachází dva novodobé okenní otvory. K západní fasádě přiléhá přízemní přístavek, plochu štítu prolamuje novodobé dvoukřídlé dřevěné okno, které osvětluje podkroví.