oranžerie jižní

Přízemní stavba na obdélném půdorysu s atikou, která je členěna reliéfně provedenými kuželkami. Fasáda směrem k zámku rytmizována osmi pravoúhlými okenními osami a centrálně umístěným vstupem. Okna směrem k zámku slepá, lemovaná šambránou s ušima a klenákem ve vrcholu a úseky rovných říms. Nad okny i vstupy zdobené supraporty. Směrem do parku je fasáda prolomena deseti vysokými pravoúhlými okny, půlkruhově završenými. Budova směrem k zámku přízemní, do parku na vysoké podnoži. Fasáda hladká, členěna lezénovým rámem, zaoblené nároží zdobené pásovou rustikou. V úzké straně oranžerie hlavní vstup pravoúhlými dvoukřídlými dřevěnými dveřmi lemovanými štukovou šambránou s klenákem, který přes suprafenestru protíná rovnou římsu a na protější straně slepá okenní osa. Profilovaná kordónová římsa nese atiku s plochými balustrovými kuželkami. Na jižním nároží erb Bernarda Ludvíka Tovara z Enzesfeldu. K oranžerii se přimyká ohradní zeď zámku. V interiéru je oranžerie plochostropá, rozdělená na dvě části třemi oblouky.