městský dům zv. U Straků

Nárožní dům stojí na složitějším nepravidelném půdorysu. Přední část domu je vzhledem k ul. 5. května podélně orientovaná, zadní křídlo do Palackého ul. dvakrát půdorysně ustupuje. Dům kryje soustava nízkých zvalbených střech s eternitem. Na V straně domu je situovaný dvorek, přístupný bránou z ul. 5. května a průjezdem v zadní části domu. Fasáda do ul. 5. května je v přízemí členěná pásovou bosáží se širokými otvory novodobých výkladců. Patro oddělené kordonovou římsou je šestiosé. Hladká fasáda je v nárožích zvýrazněna bosáží. Okna jsou dvoukřídlá dvojitá šestitabulková, osazená v líci fasády a lemována profilovanými šambránami. Nadokenní a podokenní římsy jsou vzepřené konzolkami. Shodně jsou řešena i zalomená průčelí do ul. Palackého s tím, že zcela vpravo je stlačeně překlenutý vjezd do průjezdu na dvorek. Hladké dvorní průčelí člení pavlač krytá přesahem střechy. Do dvora vede segmentově sklenutá branka. Ve dvoře (mimo plochu památky) je k bývalé městské hradbě připojeno převýšené hosp. křídlo s přízemím zaklenutým segmentově, zastřešené plochou pultovou střechou. Předmětem ochrany je dům čp. 138 a vymezené pozemky. Součástí pozemku je branka do dvora (mezi domy čp. 138 a 139).