koželužna

Objekt bývalé koželužny je situován severně při výjezdu z obce ve směru na Mlynářovice, založený v mírném svahu se sklonem k západu. V pozdější době byla v objektu zřízena udírna masa sousedních jatek, dnes již zbořených. Vlastní koželužna je třípodlažní, téměř čtvercový objekt věžového tvaru, vyrůstající z vysokého odsazeného kamenného omítnutého soklu, se zděným cihelným přízemím, opatřeným hrubou stříkanou bílenou omítkou a hrázděným zdivem pater, jež jsou z vnější strany opatřena dřevěným obkladem ze svislých prken se spárami krytými latěmi, jejichž plochy člení, stejně tak jako od štítu, připevněná vodorovná dřevěná lišta. Zděné trojúhelné štíty jsou stejně tak obloženy prkny. Přízemí, orientované k jihu, je na straně vstupu prolomeno pouze jedním oknem, na západní straně jsou dvě okenní osy. Okenní otvory jsou lemovány prostým úzkým začištěným rámem a osazena v nehluboké špaletě dřevěnými špaletovými okny, dvoutabulovými, ven a dovnitř otvíravými, s horním větracím křídlem. Patra mají na všech čtyřech stranách dvě dvojice větracích okének, pouze v prvním patře na západní straně jsou osazena okna zasklená třídílná, na opačné východní straně v tomto patře okna chybí, neboť do poloviny výšky patra zasahuje střecha přistavěné kolny. Sdružená dřevěná okénka pater jsou kryta původními dřevěnými okenicemi dovnitř otevíravými se závorami, z vnější strany otvory osazeny dřevěnými vodorovnými žaluziemi. Ty, spolu s dvěma dřevěnými komínky s žaluziemi, situovanými v hřebeni nízké sedlové střechy, sloužily k zajištění dobrého odvětrání prostoru, v němž se sušila vydělaná kůže. Střecha je sedlová, s přesahem na všech stranách, s osou hřebenu východ – západ, s osazenými dešťovými žlaby a svody. Kryta je šedými eternitovými šablonami nakoso na dřevěném bednění. Stav krytiny je havarijní.