městský dům zv. Na vinohradech

Dům je situovaný na nároží Pražské a Macharovy ulice, naproti evangelickému kostelu. Dvoukřídlý nárožní jednopatrový dům je krytý sedlovou střechou s keramickou drážkovou krytinou. Zkosené nároží, zdůrazněné balkonem v patře, vrcholí složitě tvarovanou vysokou cibulovou bání s ochozem kolem lucerny. Fasáda do Pražské ulice je šestiosá, v přízemí členěná pásovou bosáží, rozdělená horizontálně průběžnou kordonovou římsou a ukončená hlavní římsou v podobě kladí s bohatou rostlinnou ornamentikou ve vlysu. Pravá strana průčelí je ukončena plochým rizalitem, završeným neorenesančním křídlovým etážovým štítem. V přízemí rizalitu je situovaný půlkruhově sklenutý portál, zdobený ve cviklech plastickým rostlinným dekorem. Nad hlavní římsou je v partii při nároží, respektive při věži atika. Přízemí prolamují rozměrná, půlkruhově zakončená okna bez šambrán, patro člení pravoúhlá okna s jednoduše profilovanými šambránami doplněnými nadokenními římsami vzepřenými konzolkami. Průčelí do Macharovy ulice je řešeno shodně, pouze stranově obráceně, jako průčelí v Pražské ulici. Na křídlo do Macharovy ulice navazuje ohradní zeď, členěná třemi slepými arkádami na toskánských sloupech, završená atikou. Ve zdi jsou proražena novodobá okna, levou krajní arkádou vede vjezd do dvora. Ve dvoře stojí novodobý objekt s pultovou střechou. Předmětem ochrany je dům čp. 343, ohradní zeď a vymezený pozemek.