městský dům

Jednopatrový nepodsklepený dům pravidelného obdélného půdorysu je umístěn v JV koutě většího severního lokšanského náměstí a ukončuje souvislou řadu domů na východní straně prostranství. Budova, orientovaná podélnou osou paralelně s uliční čarou, je vyzděna v přízemní části převážně z lomového kamene, v patře, které je mladší nástavbou, je použito více cihelného materiálu. Všechny klenby v přízemí jsou rovněž cihelné. Novodobé vnější vápenné omítky jsou olíčeny v základní ploše žlutým nátěrem, plasticky vystupující členící formy jsou smetanově bílé. V patře nad oknem čtvrté osy se pod odlupujícím se vrchním nátěrem objevuje zbytek terakotově červeného tónování, jež by mohlo být fragmentem starší malované fasády. Sokl je vyjádřen hrubě hozenou tvrdou omítkou v přírodní šedé barvě materiálu, stejná omítka se uplatňuje i na jižní štítové fasádě. Vnitřní dispozice domu představuje příčný trojtrakt s plochostropou vstupní síní, umístěnou neobvykle mimo střed budovy do jižního traktu. Přední část středního traktu zaujímá velká místnost, sklenutá klášterní klenbou se širokými pětibokými výsečemi, v severním traktu je prostor se stlačenou valenou klenbou s malými trojbokými výsečemi. Do patra stoupá dřevěné jednoramenné schodiště. Dispozice patra byla zčásti pozměněna nově vloženými příčkami při adaptaci v r. 1962. Všechny místnosti mají rovné stropy. Předmětem ochrany je dům čp. 654 a k němu náležející pozemek. Západní, jen minimálně členěné čtyřosé průčelí s pravidelně rozloženými otvory je orámováno plochými nárožními lizénami a profilovanou korunní římsou. Střední část fasády v šíři dvou os tvoří nepatrně z líce vystupující rizalit, jehož mírné předstoupení respektuje i zalomení hlavní římsy. Obdélná okna měla dříve iluzivní bíle malované šambrány a klasicistní nadpražní římsy, které byly otlučeny při opravě v r. 1968. Novodobé dvoukřídlové okenní výplně s poutcem jsou vsazeny za líc fasády do špalety. V pravé krajní ose je prolomen pravoúhlý vchod s novými jednokřídlovými dveřmi s prosklenou střední výplní. Jižní štítová strana domu měla původně v patře dřevěnou pavlač, odstraněnou rovněž při zmíněné opravě. Již. a vých. dvorní průčelí nejsou architektonicky členěna a je zde prolomeno jen několik okenních otvorů. Dům je kryt sedlovou střechou s dvojitými bobrovkami. Vzadu východně za domem se rozkládá malý dvorek s bezvýznamnými nehodnotnými přístavky kolniček.