měšťanský dům

Dům stojí pod hrází Podzámeckého rybníka na břehu Jalového potoka při sv. okraji historického jádra města proti nároží Rybovy ulice a Příkopů. Budova lichoběžného půdorysu, situovaná podélnou osou paralelně s Rybovou ulicí ve směru SV. - JZ., sestává ze dvou stavebně i výrazově zcela odlišných částí různého stáří. Větší starší sev. díl domu , umístěný na terase nad potokem, je přízemní s novodobou podkrovní nástavbou, zčásti podsklepený. K tomuto původnímu jádru se na jz. straně pojí novější jednopatrová podsklepená přístavba. Zdivo přízemní části domu je smíšené s převahou lomového kamene, avšak uplatňují se četné cihelné vyzdívky kolem nově proražených nebo rozšířených oken, jak je patrno zejména na zadní, dosud neomítnuté straně. Jednopatrová část budovy je vyzděna rovněž ze smíšeného materiálu, zřejmě však s větším podílem cihel. Fasády jsou omítnuty novými hladkými monochromními lomeně bílými až světlešedými omítkami. Jv., do ulice obrácená fasáda přízemního domu o pěti osách je členěna pouze hrubě omítnutým soklem a profilovanou podstřešní římsou. Tři obdélná okna a dva pravoúhlé vchody mají nové štukové šambrány bez profilace. Boční SV štítové průčelí, otočené k potoku, má stejný sokl i římsu, vlevo jsou dvě slepá okna v hladkých šambránách, vpravo při nároží se otevírá širší nízkým segmentem překlenutý vchod do prostoru asi bývalého chléva. Lichoběžníkový štít, lemovaný po obvodu hladkým štukovým pásem, je prolomen dvěma půdními obdélnými okny v šambránách. Zadní sv. strana, prozatím neomítnutá, bez římsy, má pět nerovnoměrně rozvržených nestejně velkých oken, patrně nově upravovaných a přezdívaných. Podkrovní nástavba na této straně domu, nově obedněná horizontálně kladenými prkny, není zděná, avšak její konstrukce není zřetelná (snad rámová). Dvě obdélná okna jsou zcela nová a nahradila starší větší okno. Navazující jednopatrová přístavba má stejné monochromní omítky, její tři poměrně úzké fasády jsou pročleněny nízkým drsným soklem, neprofilovanou pásovou mezipatrovou římsou, bohatě profilovanou výrazně vystupující římsou korunní a plochými lizénovými rámy. Jak lizény, tak pásová římsa jsou buď úplnými historizujícími novotvary, nebo novodobou rekonstrukcí původního stavu, neboť starší fotodokumentace ještě z r. 1997 jejich existenci nezaznamenala. Obě nároží domu nejsou pravoúhlá, ale svírají vzhledem k lichoběžnému půdorysu mírně tupé úhly. JV a JZ průčelí jsou dvouosá s velkými obdélnými okny, na JZ straně v přízemí vznikly vybouráním okenních parapetů dva pravoúhlé vchody. Okna i vchody jsou orámovány hladkými šambránami, jež jsou také novými kopiemi starých forem (fotografie z r. 1997 je nedokumentují). Vchody mají nové jednokřídlé rámové dveře s prosklenými výplněmi. Zadní SZ strana, tektonicky členěná stejně jako ostatní fasády, nemá okna, pouze v soklové části v úrovni terénu je malé obdélné sklepní okénko. Dům je zastřešen valbovou střechou nad patrovou částí, nad přízemním dílem je střecha sedlová s polovalbou na štítové straně, podkrovní nástavby mají valbové stříšky s osou kolmou na hřeben hlavní střechy. Všechny střechy jsou pokryty novými bobrovkami. K SV štítovému průčelí domu se pojily dva novodobé přízemní nevhodné přístavky, které byly nedávno odstraněny. Na jejich místě je dnes plochá travnatá terasa, spadající kolmou kamennou tarasní zdí k břehu Jalového potoka. Interiéry, v současnosti přestavované, jsou nepřístupné. Místnosti patrové přístavby mají ploché stropy. Přízemní část domu, dispozičně údajně příčný pětitrakt, je prý z větší části klenutá valeně plackami. Vstoupit lze pouze do zadního prostoru při SV štítové stěně domu, který je sklenut dvěma novějšími cihelnými segmentovými klenbami do traverz. Prostor, zřejmě provozního charakteru, sloužil dříve asi jako chlév, nebo dílna či sklad. Přední, do ulice obrácená místnost v témže traktu je dnes otevřená do krovu, klenba či strop se buď zřítily, nebo byly strženy. Podobu ostatních místností není možno posoudit.