městský dům

Jednopatrový nepodsklepený dům obdélného půdorysu stojí na západní straně většího severního lokšanského náměstí a uzavírá od jihu řadu domů, z jejichž přímočaré fronty však vystupuje do prostoru náměstí polovinou své půdorysné délky a uplatňuje se tak nápadně svojí hmotou v okolní zástavbě. Budova je situována na rozdíl od ostatních lokšanských domů na hloubkově orientované parcele. Pravidelný půdorysný obdélník je vzadu na jižní straně rozšířen výrazným rizalitem. Zdivo je smíšené s převahou lomového kamene v přízemí, v patře stoupá podíl cihelného materiálu. Vnější průčelí jsou omítnuta hrubým brizolitem, probarveným v přízemí neutrálním značně zašlým hnědavým tónem, v patře šedozeleně. Plasticky vystupující tektonické články jsou tónovány kontrastně světlešedým, dříve asi lomeně bílým odstínem. Fasády jsou členěny v horizontálním smyslu odsazeným, jen v omítce vytaženým obvodovým soklem, plochou pásovou římsou lemovanou shora úzkou lištou hranolového průřezu a korunní římsou novodobě zjednodušené profilace. Okenní osy jsou v ploše fasád nerovnoměrně rozvrženy. Východní štítové průčelí je v patře tříosé, jižní průčelí čtyřosé a na kratší severní straně jsou jen dvě osy. V pravé ose je prolomen pravoúhlý vchod v hladkém žulovém ostění s nízkým nadpražním světlíkem. Obdélná okna mají nově upravené ploché šambrány zcela bez profilace. Okenní konstrukce v patře jsou dvoukřídlové osmitabulkové, v přízemí jsou novější dvoukřídlové s poutcem, nedělené do tabulek. Předmětem ochrany je dům čp. 663 a k němu náležející pozemek. Oba typy konstrukcí jsou osazeny v lící fasády. Na vých. straně vystupuje nad hlavní římsu lichoběžníkový štít v hladkém štukovém rámu se středním kruhovým půdním oknem v ploché šambráně. Při obou východních nárožích jsou šikmo zasazeny kamenné válcové a profilované odrazné patníky. Na jihovýchodním nároží domu v patře jsou ve dvou obdélných vpadlých polích, rámovaných plastickým hladkým štukovým pásem, sluneční hodiny malované pravděpodobně freskovou technikou. Značně sešlá v detailech špatně čitelná malba v již. poli představuje alegorickou postavu okřídleného starce (patrně Chronos) s dvěma malými figurkami, v poli na vých. fasádě je mladá žena s nezřetelným atributem v pravé ruce (snad přesýpací hodiny). V obou polích jsou do zdi vsazeny dlouhé železné tyčové rafičky, malované římské číslice při obvodu polí se zachovaly lépe na již. straně. Dům je zastřešen polovalbovou střechou, pokrytou dvojitými bobrovkami.