stodola

Stodola (bez vlastního popisného čísla) stojí na S straně bývalého zámeckého hospodářského dvora severně od objektu čp. 26 (staré čp.70/3) na mírném návrší SV od vlastního zámku. Velká obdélná budova, zesílená na SZ nároží mohutným na obě strany šikmo předstupujícím opěrákem, je orientována podélnou osou přibližně ve směru Z-V. Zdivo je smíšené, s převahou lomového kamene, omítnuté zvenku hladkými vápennými omítkami v přírodní světlešedé barvě. Příčně průjezdná stodola s dvěma vjezdy po obou delších stranách obsahuje uvnitř jediný souvislý nedělený prostor, otevřený do krovu. Někdejší přepažení stodoly na mlaty a perny již patrně dávno zaniklo. Hambalkový krov vaznicové soustavy s ležatými stolicemi v plných vazbách je podélně ztužen v rovině střechy ondřejskými kříži, v podélné ose je podepřen svislými sloupky, jež nesou vazné trámy a pokračují výše až k hřebenové vaznici. Sloupky jsou zavětrovány v příčném směru šikmými pásky. Část krovových trámů, patrně napadených hnilobou nebo dřevokazným hmyzem, byla při opravě nahrazena novými kopiemi. Podlahu tvoří udusaná jílovitá hlína. Exteriér stodoly je s výjimkou záp. průčelí jen minimálně členěn. Na obou podélných průčelích prochází korunní široce fabionově vyžlabená římsa. Na J, do dvora obrácené straně jsou prolomeny dva široké segmentově sklenuté vjezdy v šikmo rozevřených špaletách, jim odpovídající S vjezdy jsou pravoúhlé se špaletami svisle zaříznutými. Předmětem ochrany je stodola a parc. č. 570/4. Vých. štítové průčelí s dvěma velkými čtvercovými okny v trámkových zárubních je novodobé, vyzděné po odbourání části původně delší stodoly v 19. stol. V trojúhelném štítu jsou dva úzké větrací průduchy. Záp. průčelí je v přízemí hladké nečleněné, ukončené hmotnou hlavní římsou hranolového průřezu, vyztuženou zespodu čtvrtoblounovým jónským kymatem. Římsa byla původně zdobena renesančními ornamentálními sgrafity, které byly rekonstruovány podle dochovaných fragmentů a starších nákresů. Podvalek pokrývá poněkud rustikální stylizovaný rostlinný dekor, na hranolové části římsy je geometrický ornament složený z drobných kanelur. Nad římsu, krytou svrchu nově bobrovkami (místo dřívějších prejzů), vystupuje nízká atika s volutovým, v základním tvaru trojúhelným štítem. Atika, zakončená stejně profilovanou římsou s obloučkovým ve sgrafitu nově provedeným ornamentem na vypuklém kymatu, je rozčleněna dvěma nárožními a středním polopilířkem, jejichž hlavice tvoří zalomení a předstoupení římsy. Pod hlavicí středního pilířku je v dvouvrstvé omítce vyškrabán letopočet 1583. Vlastní štít s volutovými křídly při základně je rozdělen dvěma přímými výrazně vystupujícími římsami, krytými bobrovkami (dříve prejzy), do třech etáží. Dolní a střední pole štítu jsou v obrysu segmentově vykrojena, horní část štítu tvoří úzký volutově tvarovaný nástavec s čučkem ve vrcholu. Sedlová střecha je kryta novými dvojitými bobrovkami.