venkovská usedlost

Usedlost čp. 14 se nachází v jižní části obce při cestě do Mokřic. Sestávala původně z chalupy s chlévem v přední části a stodoly v zadní části pozemku. Stodola však zanikla a dnes má podobu rozvalin. Chalupa je přízemní obytné stavení trojdílné disposice k cestě frontálně orientované, stojící na hraně terénní terasy ve svahu. Podélná stavba má prostou sedlovou střechu, vůči obvodovým stěnám asymetricky usazenou, vytvářející na jižní nádvorní straně kryté zápraží. Přední část domu se vstupní síní, černou kuchyní a světnicí je zděná. Zadní část, sloužící patrně jako chlév byla roubená. Stropy a krov domu jsou nepochybně dochovány z doby, kdy bylo celé stavení roubené. Nad roubeným zadním dílem je však střecha propadlá a dřevěné stěny se bortí. Přední část domu je dobře zachovaná a udržovaná. Světnice má dvě okna ve štítové a jedno v nádvorní stěně, černá kuchyně má malé okénko ve stěně zadní. Na štítu se dochovala původní čtyřsměrně deštěná lomenice, se zdobně profilovanými dělícími lištami, srdcovými průduchy a seníkovými dveřmi. Horní část štítu, kde byl patrně původně kabřinec, je deštěná vodorovně kladenými prkny. Stěny zděné části jsou hladce omítané a obílené vápnem. Mírně předstupující sokl byl natřen šedě. Střecha je kryta čtvercovými eternitovými šablonami. Mohutný komín černé kuchyně vyčnívající nad severní plochu střechy je omítaný a má dochováno původní zúžení ve vrcholu, podložené prostou pásovou římsou.