židovská škola zv. Rubínský dům

Řadový jednopatrový částečně podsklepený dům dvoukřídlové dispozice, zvaný též Rubínský, stojí na severní straně většího lokšanského náměstí. Hlavní křídlo obdélného půdorysu je orientováno podélnou osou rovnoběžně s uliční čarou, ve dvoře na ně navazuje v pravém úhlu v severojižním směru mladší nižší a užší obdélné křídlo. Zdivo je smíšené, v patře převážně cihelné. Narušené vápenné omítky jsou tónovány ve dvou odstínech okru, základní plocha fasády je světleokrová, plasticky vystupující články a formy jsou akcentovány sytým okrem. Pod opadávající omítkou se místy objevuje starší zelená vrstva. Vnitřní dispozice domu tvoří příčný trojtrakt se středním průjezdem do dvora, zaklenutým pěti obdélnými plackami do stlačených pasů. Přední místnosti v postranních traktech jsou sklenuty plackami se štukovými zrcadly, v zadních prostorech je půloválná valená klenba s pětibokými výsečemi. Pod západní částí budovy jsou dva sklepy s valenými cihelnými klenbami s pětibokými výsečemi. Do 1. poschodí vede z průjezdu dřevěné schodiště. Prostory v patře jsou s výjimkou jedné místnosti plochostropé. Zadní křídlo ve dvoře, přepažené do několika místností, je v přízemí sklenuto segmentovými valenými klenbami, patro je plochostropé. Předmětem ochrany je dům čp. 659 s dvorním křídlem a vymezené pozemky. Jižní, do náměstí obrácené průčelí je symetricky rozvrženo do pěti os rozložených v pravidelných intervalech. Střední osa tvoří mělký mírně vystupující rizalit, zdůrazněný omítkovou kvádrovou rustikou, postranní dvouosé hladké úseky fasády jsou pročleněny pravoúhlými lizénovými rámy a nárožními pilastry s pásovanými dříky. V horizontálním směru člení plochu fasády pravoúhle odsazený sokl, jednoduchá kordonová římsa oblounového profilu, přerušená rizalitem a náročněji profilovaná korunní římsa, která se nad rizalitem pravoúhle zalamuje. V přízemí rizalitu se otevírá široký, půloválně zaklenutý vjezd bez ostění, rámovaný sloupovou edikulou. Oblé třičtvrtěsloupy spočívají na nízkých kubických nečleněných kamenných soklech, hladké dříky s mírnou entazí mají oblounové talířové patky a římsové hlavice, z nichž se odvíjí segmentově vyklenutá profilovaná římsa. Pod římsou nad záklenkem vjezdu je odkrytý fragment červeně malovaného nápisu (snad K A L), vedle černě malovaná písmena Nro.XI. původního očíslování domu v židovské čtvrti římskými číslicemi. Vjezd do průjezdu uzavírají stará, nedávno restaurátorsky opravená, neobyčejně kvalitní a náročně zpracovaná masivní dvoukřídlová vrata se středními dveřmi pro pěší, zavěšenými na pravém křídle. V patře nad vjezdem je široké stlačeně završené okno s kusou, jednoduše profilovanou parapetní římsou. Štuková rustika nad záklenkem okna, plynule spárořezem napojená na horizontální pásy kvádrové rustiky, je paprsčitě uspořádána, v osovém klenáku plasticky vyniká reliéfní, asi štukový oválný červený rubín - zřejmě alegorický odkaz na jméno prvního židovského majitele domu Rubina. V bočních osách po stranách rizalitu jsou prolomena obdélná okna bez rámujících šambrán. Dvoukřídlové okenní konstrukce s poutcem novějšího typu, nedělené do tabulek, jsou osazeny v lící fasády. V úrovni terénu v záp. části průčelí jsou výřezy dvou malých obdélných sklepních okének. Nad korunní římsu vystupuje v šíři středního rizalitu nízká hranolová podkrovní nástavba s malou světničkou, nazývanou "suka", v níž se slavil sedmidenní židovský svátek Sukot. Průčelí nástavby je prolomeno širokým oknem ve tvaru Božího oka, rámovaného v celé ploše stěny diagonálně vedenými paprsky svatozáře, vytaženými v omítce. Podkrovní nástavba je završena trojúhelným, římsovitě rámovaným štítem, v jehož tympanonu je zobrazen štukový červeně zbarvený reliéfní dvouuchý džbán - pravděpodobně jde o tradiční levitský symbol. Zadní průčelí hlavního i postranního dvorního křídla jsou zcela prostá bez architektonického členění. V patře na dvorní straně je dřevěná pravoúhle zalomená pavlač na třech kamenných krakorcích, spojující obě křídla, která jsou navzájem neprůchozí. Dům je kryt sedlovou střechou s dvojitými bobrovkami.