židovský dům

Řadový dům stojí v jižní části bývalé židovské čtvrti naproti tzv. Lokšanskému paláci na začátku úzké krátké uličky, spojující v severojižním směru obě nevelká lokšanská náměstí. Menší jednopatrový nepodsklepený dům obdélného půdorysu je rozšířen na JZ nároží drobným, obdélným stejně vysokým přístavkem se zkosenými rohy, který vystupuje jako kratičké křídlo z linie uliční čáry do volného prostranství již. náměstíčka. Na obdélném půdorysu založená obrácená delší stranu do ulice je postavena převážně z lomového kamene s četnými cihelnými vyzdívkami a doplňky, v patře lze předpokládat větší podíl cihelného materiálu. Omítky jsou nové, vápenné, hladké. V dolní části fasád přírodní netónovaný světlešedý povrch a pouze v patře jsou olíčeny nátěrem neurčité béžově okrové barvy. Sokl je zdůrazněn nehlazenou drsnou, hnědě zbarvenou omítkou hrubozrnné struktury. Interiér domu je v přízemí příčně rozdělen do tří traktů. V jižním traktu je vstupní plochostropá sín s novodobým dřevěným schodištěm do patra. Střední trakt zaujímá velká místnost zaklenutá plackou do pasů, zdobenou štukovým reliéfním ornamentem a kruhovým zrcadlem ve vrcholu. Prostor je dnes využíván jako garáž. Severní prostor, sklenutý půloválnou valenou klenbou s pětibokými výsečemi, sloužil dříve jako obchod a byl přístupný přímo z ulice krámským vchodem. Dispozice plochostropého 1. patra, původně shodná s přízemkem, byla značně změněna vyzděním nových dělících příček. Předmětem ochrany je dům čp. 651 a k němu náležející pozemek. Dispozice plochostropého 1. patra, původně shodná s přízemkem, byla značně změněna vyzděním nových dělících příček. Přízemí nárožního přístavku bylo dříve využíváno jako chlév, dnes je zde dřevník. Prostor je sklenut cihelnou segmentovou klenbou do pasů. V patře je plochostropá obytná místnost. Venkovní průčelí mají novodobou úpravu, z původní skromné kompoziční formy exteriéru nezbylo po moderních adaptacích objektu mnoho. Fasády jsou hladké, z architektonických článků se uplatňuje jenom průběžná, barevně nediferencovaná profilovaná korunní římsa, která přechází bez přerušení a změny tvaru i na jz. přístavek. Západní, do uličky obrácené průčelí je v přízemí pětiosé, v patře čtyřosé, intervaly os v obou podlažích jsou nestejné. Všechny otvory byly novodobě upraveny, rozšířeny a přezděny, pouze vchod v druhé ose zleva, vedoucí do bývalého krámu, se dochoval v původní formě. Pravoúhlý portál v hladkém neprofilovaném žulovém ostění se segmentově prohnutým nadpražním překladem je uzavřen dvoukřídlovými prkennými krámskými ven otvíravými dveřmi svlakové konstrukce s plochými kovanými závěsy. Vlevo od vchodu v první ose bylo dříve obdélné krámské okno, zajištěné dřevěnými okenicemi, jímž se zboží z miniaturního krámku prodávalo přímo na ulici. Dnes je na jeho místě nové čtvercové dvoukřídlové okno. Malé okénko v třetí ose a široký pravoúhlý vjezd do garáže ve čtvrté ose jsou nové, vznikly vybouráním starých oken. Zcela vpravo je v původní pozici prostý vchod bez orámování s novými dveřmi do síně. V patře jsou prolomena čtyři rozšířená dvou- a trojdílná okna. Hranolový přístavek na jz. nároží má na sev. straně vlastní pravoúhlý vchod, opažený dřevěnými zárubněmi s kvalitními klasicistními, nedávno restaurovanými, dvoukřídlovými dveřmi, jejichž lícovou stranu vyplňují čtyři oválná pole s ornamentálními obrazci vějířovitě skládaných sluncí. Na západní straně přístavku v přízemí byla původně dvě šířkově obdélná okénka, z nichž levé je dnes zvenku zazděno. V patře jsou dvě obdélná okna bez šambrán s typově staršími dvoukřídlovými šestitabulkovými výplněmi, osazenými do líce fasády. Jižní fasáda je zcela hladká. Dům je završen sedlovou střechou s dvojitými bobrovkami, nad přístavkem je střecha valbová. Dům nemá vlastní dvůr ani zahradu. Podrobnější popis objektu obsahuje dokumentace G.A.