židovský dům

Velký nárožní jednopatrový nepodsklepený dům stojí na jižní straně většího lokšanského náměstí při vyústění úzké uličky, přicházející od jihu. Budova nepravidelně obdélného půdorysu se zaoblenými nárožími, nevýrazně rozšířená na východní straně do dvora do tvaru písmena L, se obrací štítem do prostranství náměstí a podélným průčelím do zmíněné uličky. Zdivo je téměř výhradně kamenné, lomové. Nové omítky jsou štukové, tónované v základní ploše světlým krémově šedým nátěrem. Tektonické plasticky vystupující články jsou lomeně bílé, obvodový sokl je zdůrazněn nehlazenou omítkou hrubé struktury v barvě tmavší šedi. Vnitřní dispozice domu tvoří příčný trojtrakt. Oba severní trakty zaujímají dvě velké obdélné místnosti, sklenuté půloválnou valenou klenbou s širokými pětibokými výsečemi. Vstupní valeně zaklenutá síň je umístěna mimo střed dispozice v jižním traktu, se síní sousedí menší stejně klenutá místnost. Ze síně pokračuje směrem k východu do dvora příčná chodba se segmentovou valenou klenbou. Všechny klenební formy jsou cihelné, hladce omítnuté novou vápennou omítkou. Do patra vede dvouramenné schodiště. Dispozice patra je zčásti novodobě přeřešena, všechny místnosti jsou plochostropé. Exteriér budovy má novodobou, proti historické podobě značně zdeformovanou, úpravu. SZ roh, vystavený okolnímu provozu, je chráněn před nárazy kol projíždějících vozů mohutným nízkým žulovým patníkem, ve vrcholu zaobleným. Předmětem ochrany je dům čp. 652 a vymezená část pozemku. Exteriér budovy má novodobou, proti historické podobě značně zdeformovanou, úpravu. Sz. roh, vystavený okolnímu provozu, je chráněn před nárazy kol projíždějících vozů mohutným nízkým žulovým patníkem, ve vrcholu zaobleným. Obě venkovní průčelí jsou v celé délce přepásána průběžnou plochou kordonovou římsou, lemovanou shora úzkou lištou a těžkou korunní římsou zjednodušené profilace. Úzké sev. štítové průčelí je dvouosé s velkými, asi novodobě rozšířenými obdélnými okny v obou podlažích, rámovanými hladkými neprofilovanými štukovými šambránami. Fasádu původně zdobil oválný medailon se štukovým reliéfem, představujícím hlavu muže s copánkem v profilu. Medailon byl stržen již při některé z dřívějších oprav. Nad hlavní římsu, krytou svrchu prejzy, vystupuje dvouetážový štít, atikově mírně přesahující ramena sedlové střechy. Dolní, po stranách konkávně vykrojená část štítu má v ose sdružené okno, tvořené dvěma obdélnými otvory ve společné šambráně. Je pravděpodobné, že postranní křídla byla původně vyztužena volutami, které zanikly při neodborných opravách a modernizaci domu. Z obou stran štítu stojí dekorativní patrně kamenné vázy. Horní díl štítu tvoří trojúhelný fronton, rámovaný římsou deformovaného průřezu, krytou prejzy. Plochu tympanonu tohoto frontonu vyplňuje rovnostranný plasticky vystupující štukový trojúhelník (dříve zde údajně bylo trojúhelné půdní okénko), vrchol štítu korunuje kamenná koule na jednoduchém hranolovém soklu. Obdobný štít je vyvinut i na již. straně domu, který se však pohledově méně uplatňuje, neboť zde přiléhá sousední dům čp. 651, jehož střecha zakrývá dolní část štítu. Podélná, do uličky obrácená záp. fasáda je pětiosá s pravidelně rozloženými jednoduchými i po dvou sdruženými okny stejného tvaru, velikosti i úpravy jako na sev. straně. V první ose zleva v přízemí je prolomen segmentově sklenutý neorámovaný vchod do hospody, ve čtvrté ose je prostý pravoúhlý vchod do obytné části domu. Oba vchody uzavírají nové dveře, které zjevně nepřesně imitují klasicistní vzory s vějířovitě skládanými prkny na lícové straně. I dvoukřídlová šestitabulková, vesměs v líci fasády osazená okna jsou kopiemi starých okenních konstrukcí. Souvislou plochu sedlové střechy, kryté prejzy, přerušují na záp. straně do uličky čtyři nové montované, nikoli zděné půlkruhové podkrovní vikýře. Zadní vých. průčelí do dvora není architektonicky řešeno. Na malém dvoře se údajně dochovaly pozůstatky zděné arkádové besídky, v níž se slavily důležité židovské svátky sklizně "Sukot".