kaple sv. Gertrudy

Lidová barokní kaple na čtvercovém půdorysu, orientována k SZ, bohatě zdobený volutový štít s datací 1835, odsazená zaoblená nároží, stěny členěny lizenami a pilastry. Kaple umístěna cca 800 m JZ od vsi ve volné krajině, v údolí nad Dubským potokem. Zděná stavba (smíšené zdivo) postavená na mírně obdélném půdorysu s rovným závěrem, orientovaná k SZ. V ose hlavního průčelí je prolomen jednoduchý obdélný vstup zaklenutý nepravidelně stlačeným segmentovým obloukem.Ve vstupu je umístěn kamenný almužní sloupek. Vstup je lemován lizenami propojenými v polovině výšky průčelí stlačenou segmentovou římsou s patkami. Na patky navazují jednoduché pilastry s patkami a římsovými hlavicemi, dotýkajícími se bohatě profilované hluboké korunní římsy. Nároží průčelní stěny jsou odsazená, zaoblená, doplněná nárožními lizenami.Průčelí ukončuje zmíněná korunní římsa krytá taškami bobrovkami. Z římsy vyrůstá mírně převýšený volutový štít. Štít je opatřen hladkou obvodovou římsou, z rozšířené spodní základny vyrůstají dva ploché štukové vázy. Střed štítu vyplňuje štukový rámec s konkávně prohnutými stranami, horní část rámu vytažena do špice. Po stranách rámcw štukový letopočet 1835. Nad rámcem probíhá dvojitá štuková "girlanda". Vrcholovou část obvodové římsy doplňují štukové čabraky. Vrcholový nástavec štítu v podobě přetrženého půlkruhového frontonu, ze středu vyrůstá hranolový sokl patrně pro kříž (chybí). V ploše nástavce zbytek štukového rámce patrně pro symbol božího oka.Hrana štítu kryta taškami, na patách jednotlivých stupňů štítu zbytky kamenných soklů pro výzdobu neznámé podoby. Boční stěny hladké, v ose prolomeny půlkruhově zakončeným oknem s hladkou šambránou, přerušenou třemi lichoběžníkovými klenáky. Hluboká špaleta, oplechovaný parapet. Boční stěny ukončuje bohatě profilovaná podstřešní římsa, peobíhající i na stěně závěru. Odsazená zaoblená nároží opatřena hladkými lizenami. Stěna závěru hladká bez otvorů. Sedlová, nad závěrem zvalbená střecha krytá dvojitě kladenými taškami bobrovkami. Kaple vyrůstá z vysokého soklu, vyrovnávajícího výraznou nerovnost terenu.