činžovní dům

Patrový řadový dům přistavěný ke starší budově Podměstského mlýna se nachází Z od náměstí, v mírném SZ svahu při potoce, pod úrovní novodobé silnice. Dům má obdélný půdorys na S-J ose, přiléhající ze S k budově mlýna. Spodní suterénní patro je otevřeno 3 okny na V a na Z průčelí se jeví jako běžné patro. Střecha je sedlová, tašková (dvojité bobrovky). Vystupuje z ní pouze vikýř nad střední částí V průčelí. Fasády jsou hladké, rámované pouze v nárožích a podél vstupu rustikovanými lisénami a členěné patrovou a korunní římsou. Okna jsou obdélná, obě podélná průčelí jsou sedmiosá. Štítová stěna je slepá. Vstupní průčelí je ve středu otevřeno obdélným vstupem rámovaným štukovým ostěním s římsou. Nástup z terénu vede do mezipatra, takže vstup i okna nad ním jsou posunuta o polovinu výšky oproti fasádě. Na korunní římse nad vstupem je umístěn dvouosý zděný vikýř s neorenesančním štítem, členěný římsou a zakončený trojicí čučků. Interiéry jsou plochostropé. Předmětem ochrany je činžovní dům čp. 1068 a pozemky vymezeného areálu.