městský dům

Dvoupatrová stavba o dvou křídlech svírajících tupý úhel se dvěma uličními průčelími je završena dvojicí sedlových střech krytých v uličním nároží atikou (sousední dům je řešen téměř identicky, nikoli ovšem symetricky: průčelí do Mariánského náměstí má kratší a naopak křídlo do boční ulice Havlíčkovy delší.Delší šestiosé (Mariánské náměstí) i kratší pětiosé (Studentská) uliční průčelí řešeného domu člení výrazná tektonická struktura i bohatý štukový ornamentální dekor. Hmota stavby je především akcentována mírně vystupujícím nárožním rizalitem završeným atikou, jehož hrana je vytažena do mohutného tříčtvrtinového sloupu. Přízemní soklová část domu je opatřena pásovou rustikou, která je v ploše rizalitu i nárožního sloupu modelovaná do hran diamantových bos. Piano nobile oddělené výraznou profilovanou kordonovou římsou lemovanou zubořezem člení nárožní bosáž přecházející na rizalitu i na nárožní třičtvrtěsloup. Průčelí v 2. patře člení na obou stranách rizalitu 4 + 4 pilastry s kanelovanými dříky a iónskými hlavicemi svírající obdélná pole s reliéfní groteskou. Uliční průčelí jsou ukončena zónou půdního polopatra vymezenou profilovanou kordonovou římsou a vyloženou korunní římsou nesenou sledem kanelovaných volutových konzol, pod nimiž je veden reliéfní pás vejcovce a zubořezu. Pás polopatra sevřený římsami je vyplněn reliéfními festony. Atika nad nárožním rizalitem ukončená profilovanou římsou je členěna reliéfními kuželkami s diamantovou bosáží. - Otvory na průčelích jsou pravoúhlé s výjimkou půlkruhově zaklenutých oken v přízemí rizalitu.Otvory v přízemí jsou obklopeny bosami; v 1. patře jsou rámovány výraznými plastickými šambránami završenými volutovými konzolami nesoucími vyložené trojúhelné frontony (na rizalitu segmentové), v parapetních výplních pod profilovanou podokenní římsou se nachází kuželky s dimantovýmibosami, velká okna rizalitu piana nobile jsou rámována kanelovanými pilastry přecházejícími v reliéfní karyatidy nesoucí iónské hlavice, na nichž spočívá římsové kladí, ze kterého vyrůstá segmentový fronton; v 2. patře jsou otvory opatřeny profilovanými lištovými šambránami s ušima a kapkami završenými rovnými nadokenními římsami, na rivalitu klenáky nesoucími reliéfní ženská poprsí. Průčelí polopatra je členěno okénky tvaru ležatého obdélníka s profilovanými šambránami s ušima. Vstup se nachází v 1 ose zleva v přízemí průčelí do ulice Studentská; je opatřen pravoúhlým portálem s jemně profilovanou šambránou s ušima dekorovanou vpadlými geometrickými ornamenty flankovanou dvojicí kanelovaných pilastrů s kompozitními hlavicemi nesoucími římsové kladí přecházející v kordonovou římsu oddělující přízemí od 1. patra. - Tupý úhel svírající dvorní průčelí jsou hladká, členěná pouze vystupujícím koutovým rizalitem obsahujícím prostory se sociálním zařízením.Delší severovýchodní strana dvorního rizalitu je zčásti dřevěné prosklené konstrukce s jednotlivými etážemi oddělnými římsami se zubořezem. Dvorní průčelí jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory bez architektonického členění, v přízemí křídla do ulice Studentská se nachází pravoúhlý vstup vedoucí do příčné chodby k hlavnímu uličnímu portálu. - V portálu uličního vstupu jsou zavěšeny trojdílné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s dvěma křídly s výrazným architektonickým členěním, s římsou oddělenou spodní částí s oblouny orámovanými kanelovanými poli, a výše,se zrcadly opatřenými profilovanými rámy s ušima a trojúhelnými frontony nesenými volutovými konzolkami zdobenými reliéfními palmetami. Horizontálně orientovaná horní část dveří nad křídly je dekorována oblounovými rámy s ušima vymezujícími vnitřní rámy s půlkruhovými kratšími stranami. Klapačku tvoří stupňovitě profilovaná lišta, v horním úseku kanelovaný polosloupek ukončený hlavicí. Kovová klika dveří s terčíkem a samostatný klíčový štítek mají bohatý vegetabilní dekor. Dveře ve dvorním vstupu jsou trojdílné, dvoukřídlé, rámové konstrukce se spodní částí členěnou z vnitřní strany pravoúhlými polis půlkruhovým horním a dolním zakončením, vloženými do profilovaných rámů s ušima,a s horním dílem rozděleným dřevěnými lištami do čtyř obdélných skleněných polí a středního kruhového terčíku.Nad a pod okenními tabulkami se nachází lištou oddělené horizontální pásy zdobené dřevěnými kruhy (nahoře nalepené z vnitřní strany na skleněnou desku). Klapačku tvoří polosloupek s reliéfně dekorovanou hlavicí. Horní část dveří vyplňuje nadsvětlík o čtyřech obdélných skleněných polích. Kovová klika kuželkovitého tvaru má polygonální ukončení v místě zlomu páky.