měšťanská škola

Monumentální nárožní dvoupatrová budova s vyvýšeným přízemím a polosuterénem je krytá nízkou valbovou střechou s eternitem. Průčelí do ulice Jaroslava Seiferta je symetrické, patnáctiosé, členěné středním rizalitem. Přízemí a polosuterén člení vysoká půlkruhově zaklenutá okna, respektive pravoúhlá na úrovni polosuterénu, okolní plochu zdobí výrazná bosáž. V ose rizalitu je situovaný půlkruhově završený edikulový portál, po stranách lemovaný toskánskými pilastry nesoucími trojdílné kládí; cvikly zdobí štukoví andílci. V portálu jsou osazené výplňové dveře s nadsvětlíkem. První patro, oddělené kordonovou římsou, člení plochá pásová bosáž, nároží zdůrazňuje kvádrování (u rizalitu plastické). Pravoúhlá okna prvního patra mají profilované šambrány a segmentové frontony. Shodně je řešené i druhé patro s tím, že na místo frontonů mají okna jen nadpražní římsy. Průčelí vrcholí výraznou, konzolkami podloženou římsou. Nad římsu je v rozsahu středního rizalitu vysazena atika v podobě balustrády. Boční průčelí do ulice Kněžny Emmy je pětiosé, symetrické, s úzkými rizality po stranách. Architektonické ztvárnění je obdobné jako u hlavního průčelí, okna v rizalitech mají však trojúhelníkové frontony a okna v první patře jen nadpražní římsy. Shodně je řešené i jižní průčelí s tím, že dvě pravé krajní osy jsou slepé. Zadní fasády jsou hladké. Doplnění popisu Na objekt navazuje kolmé křídlo do ulice Kněžny Emmy. Křídlo je třípodlažní, se zvýšeným suterénem v podobě soklu odděleného výraznou římsou. V levé okenní ose jsou okna výškově orientovaná v ostatních třech osách jsou čtvercová, členěná do tvaru dvojitého kříže. Průčelí vrcholí výraznou kubickou římsou. Fasáda je hladká s kvalitní cementovou omítkou. Stavební vývoj Novostavba školy v prostoru bývavalého parkánu a městského příkopu pochází z roku 1876, přístavba bočního křídla je z roku 1932. Předmětem ochrany je škola čp. 148 a vymezený pozemek.