venkovský dům

Dvoukřídlý, patrový objekt na půdorysu ve tvaru L, leží mezi Bezručovou ulicí a potokem Pšovka, severně od středu města. Dům se nachází v mírném severním svahu a přízemní fasády jsou tak obráceny k jihu do terénního zlomu. Východní část objektu na J-S ose, (kolmo k potoku) svírá ostrý úhel s delším křídlem na SZ-JV ose a na severní straně tak vymezuje prostor dvora obrácený k potoku. Na západní straně je objekt pouze přízemní. Střechy jsou sedlové, kyrté taškami. Fasády jsou rámovány nárožními rustikami, členěny jednoduchou patrovou římsou a výrazně profilovanou korunní římsou. Pravidelně rozmístěná okna jsou obdélná, v patře rámovaná štukovými paspartami. Interiéry jsou plochostropé. Na JZ fasádě je v patře umístěna obdélná bronzová deska s nápisem: V TOMTO DOMĚ NARODIL SE 31. PROS. 1877 VIKTOR DYK ČESKÝ BÁSNÍK A POLITIK VĚNOVÁNO MÍSTNÍ OSVĚTOVOU KOMISÍ V MĚLNÍKU-PŠOVCE. Předmětem památkové ochrany je venkovská usedlost a vymezený pozemek.