venkovský dům

Usedlost se nachází v S části obce, při rozcestí na Medonosy, při patě JZ svahu. Usedlost tvoří dvoudílný patrový dům na S-J ose (stojící hlavním J štítem k silnici), na něj navazuje kůlna a k ní kolmo přiléhají zděné sklípky, tvořící S stranu otevřeného dvora. Východní strana dvora je lemována dřevěným plotem. Hlavní dům sestává ze dvou navazujících obdélných částí. Přední J část je roubená s podstávkou, zadní o něco vyšší část je zděná. Dům je kryt dvěma sedlovými střechami: přední je kryta dvojitými bobrovkami a je otevřena třemi úzkými podélnými vikýři (ve dvou patrech), zadní je tašková. Fasády přední části jsou roubené s vyřezávanou podstávkou, dvoupatrový štít je omítaný. Parapety oken 2. patra jsou otevřeny 5 ležatými sýpkovými okny. Okna jsou obdélná, ve štítě rámovaná profilovanými šambránami. Štít je trojosý, vstupní V průčelí čtyřosé a před vstupem je přistavěna zděná část nesoucí krátkou pavlač. Fasády zadní části jsou prosté, členěné kamennou podezdívkou a kordonovou římsou. Okna v patře jsou obdélná novodobá; trojice vstupních otvorů je zakončena segmentem, stejně jako okenní niky v přízemí. Sklípky na S straně dvora jsou umístěny v terasové stěně z pískovcových kvádrů. Stěna je otevřena 3 obdélnými vstupy, v levé části se nachází kamenné schodiště na navazující pozemek za domem. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům čp. 17 a vymezený pozemek.