venkovský dům

Zděný patrový dům stojí na jihovýchodní straně návsi, vedle hospodářského dvora. Půdorysně stavba zaujímá tvar obdelníku. Hlavní štítové průčelí je orientováno k návesní komunikaci. Objekt je zděný převážně z pískovcových kvádrů, omítnutý hladkou fasádou světle okrové barvy, doplněnou štukovou výzdobou bílé barvy. Dům kryje asymetricky posazená sedlová tašková střecha (dvojité bobrovky), s polovalbou nad předním štítem. Hlavní průčelí vymezují po stranách v obou podlažích lizenové útvary, v patře zdobené kanelováním a ukončené čabrakou. Horizontální členění zajišťuje kordonová a korunní římsa. Štítové průčelí v přízemí i patře je trojosé s obdélnými dvoukřídlými okny. Okna v přízemí rámují ploché šambrány s parapetními římsami. V patře jsou lemována šambránami s uchy, klenáky a parapetními římsami, pod nimiž visí čabraky. Nad hlavní římsou se zvedá štít se středním polem svisle bedněným. V něm jsou umístěna dvě půdní dvoukřídlá okna s dřevěnou průběžnou parapetní římsou a zdobně vyřezávaným prkenným obložením. Postranní pole štítu jsou bedněna klasovitě. Spáry bednění chrání laťování. Dvorní průčelí má fasádu řešenou obdobně jako hlavní štítové průčelí. Chybí však hlavní římsa, pod okapem vystupují stropnice prvního patra. Nad vstupními dveřmi je umístěna bedněná pavlač se sloupky. Plné bednění zvýrazňuje laťování a profilované ukončení. Zadní štítové průčelí má lomenici bedněnou svisle kladenými prkny. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům a vymezený pozemek.