venkovský dům

Dům se nachází SV části obce, nad cestou na terénním valu v prudkém JZ svahu. Usedlost tvoří roubený patrový obytný objekt k němuž na SZ přiléhá částečně pilířová stodola. Podezdívka z pískovcových kvádrů je součástí rozsáhlé terénní úpravy kolem domu (terasové zdi s klenutým sklípkem, schody aj.), která navazuje na zadní stěnu domu. Dům je kryt sedlovou taškovou střechou. Nad vstupním JZ průčelím je umístěna bedněná pavlač. Přízemí vedle vstupu kryté šikmým laťováním s původní omazávkou. Ve štítě v přízemí je umístěna vyřezávaná podstávka (na jejím středním sloupku je vyřezána datace). Štíty jsou svisle bedněné. Hospodářská část v S části domu je zčásti bedněná a od JZ roubená mezi pískovcovými pilíři. Okna jsou obdélná, lícová, s jednoduchým dřevěným deštěním. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 12 a vymezený pozemek.