venkovský dům

Dům čp. 20 stojí v mírně svažitém terénu v S části vesnice, orientovaný podélnou osou rovnoběžně se silnicí (SZ-JV) vedoucí ve směru Sitné-Šemanovice. Na podélnou osu domu navazuje zděná hospodářská část úhlové dispozice, která tak spolu s domem vymezuje podél silnice malý obdélný dvůr s dochovanými fragmenty ohradní zdi z pískovcových štuk. Velký patrový, v celém rozsahu, roubený dům s asymetricky posazenou sedlovou střechou (se svisle bedněným štítem s laťováním) se obrací dvouosým štítovým průčelím s barokně vyřezávanou podstávkou směrem do vesnice (k JV). Podél celého dvorního průčelí (se zápražím vyrovnávající výškové rozdíly terénu) se v úrovni patra táhne dřevěná pavlač (se svisle bedněnou poprsní s laťováním a vyřezávanou spodní lištou) s jednoduchými sloupky s vyřezávanými pásky. Vstupy si uchovaly masivní trámové zárubně v nadpraží se světlíkem. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům čp. 20 a vymezený pozemek.