venkovský dům

Roubený patrový dům je situovaný v severozápadní části obce Horní Vidim, v terénním zlomu. Půdorysně stavba zaujímá tvar obdelníku. Objekt stojící na nízké kamenné podezdívce, je roubený v přízemí i v patře z hranolových trámů, v nárožích spojených na rybinu. Spáry mezi trámy vyplňuje mazanina s bílým nátěrem. Dvorní, východní průčelí podpírá patro jednoduchá podstávka. Průčelí je čtyřosé se vstupem ve střední části. Vstupní otvor rámuje dřevěná zárubeň s nadpražním světlíkem. Okna na pravé straně od vstupu lemuje prkenné obložení, v parapetu mají řezané dřevěné římsy, okna kryjí okenice. Na levé straně od vstupu je drobné okno v tesařské zárubni. V patře, na levé straně průčelí probíhá pavlač s novým bedněním a sloupky. Okna v patře mají původní formu, jsou dvoukřídlá s jedním čtyřtabulkovým oknem a dvěma šestitabukovými. Jižní štítové průčelí má podstávku s dekorativní řezbou profilovaných sloupků, pásků a ližiny. Průčelí je dvouosé s okny řešenými stejně jako ve dvorním průčelí. Patro ukončuje okapní stříška. Trojúhleníkový štít je obložen eternitem. Severní štítové průčelí má štít bedněný ze svisle kladených prken. Spáry bednění chrání bíle natřené laťovávní. Sedlovou střechu kryjí eternitové šablony. Předmětem památkové ochrany je venkovský dům a vymezený pozemek.