venkovský dům

Dům je situován ve svažitém terénu v místní části zvané Malý Hubenov severozápadně od jádra obce Želíz. Stojí na kamenné podezdívce z pískovcových kvádrů s hladkou vápenou omítkou bílé barvy. Je patrový, převážně dřevěný, trojdílné dispozice Přední část v přízemí i patře je roubená (vazba na rybinu) s hliněnými vymazávky mezi trámy a ve štítovém průčelí s bohatě profilovanou podstávkou, v přízemí nad osovým sloupkem dole s datací 1787. Zadní část přízemí je zděná, patra hrázděná, dodatečně pobitá dřevěnou kulatou tyčovinou. V ose budovy přímo navazuje pilířová stodůlka se zděnými pilíři z pískovcových kvádrů. Severní průčelí domu je rovněž dodatečně pobito dřevěnou kulatou tyčovinou. Čelní průčelí domu je dvouosé v přízemí i patře se dvěma mladšími obdélnými dvoukřídlými okny. Vstup do domu je z nádvorní strany a vedle něho jsou prolomena dvě obdélná dvoukřídlá okna od světnice mladšího původu. V patře probíhá dlouhá pavlač vynášená přesahujícími stropními trámy přízemí, dodatečně podepřena dvěma zděnými sloupky bíle omítnutými a krytá přesahem střechy. Pavlač má asi 1m vysoké bednění s profilovaným madlem a bohatě profilované sloupky uchycené na přesahu střechy. Vstup na ni vede dveřmi z horní síně. V zadní části pavlače je umístěno dřevěné žebříkové schodiště na půdu. Střecha domu je sedlová, krytá betonovými taškami, štít je nově bedněný z úzkých palubek s širokými novodobými okny. Předmětem památkové ochrany je dům a vymezený pozemek.