venkovský dům

V nároží řady domů zděný omítaný jednopatrový dům, na téměř čtvercovém půdorysu. Severně od domu samostatně stojící drobný zděný špýchárek, původně součást rozlehlého hospodářského dvora čp. 1 při tvrzi. Venkovský dům vyzděný ze smíšeného zdiva, do dvora s přízemní přístavbou na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou krytou eternitem. Střecha domu vysoká valbová mansardová, pokrytá eternitovými šablonami. Střecha do ulice orientována valbou. Pozemek ze severu a západu ohrazen nízkým kamenným neomítaným soklem. V soklu železné sloupky a mezi nimi svařovaná ornamentální mříž z páskové oceli. Východní průčelí k silnici o čtyřech okenních osách, s obnaženou podezdívkou z lomového kamene. V podezdívce u jižního nároží sklepní obdélné podélné zamřížované okénko. V přízemí ve druhé ose od jihu obdélný vstup na jednom stupni. Vstup krytý vnějšími dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Zbylé osy okenní. V jižní krajní ose šesitabulkové okno ukončené segmentem oblouku, v líci zdiva. Dvě severní osy s obdélnými okny členěnými křížem, v líci zdiva. Přízemí ukončuje hladký kordonový pás. Okna v patře obdélná šestitabulková, v líci zdiva. Průčelí stíněno předsazeným podbitým okapem. Střecha ukončena vysokou valbou. Severní průčelí v patře o čtyřech okenních osách s pavláčkou. V přízemí dvě okenní osy, okna obdélná křížem členěná, v líci zdiva. V přízemí před větší částí průčelí poprseň se svisle kladenými prkny a s dřevěnými hranolovými sloupky s pásky podporujícími pavláčku v patře. Pavláčka patra dále u obvodní zdi podporována čtyřmi hranolovými dřevěnými sloupky s pásky. V patře pavláčka s ornamentálním zábradlím z páskového železa. Ve druhé ose od západu obdélný vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi v líci zdiva. Zbylé tři osy okenní, okna obdélná šestitabulková v líci zdiva. Okno v západní a východní ose s větrací úpravou tabulky. Pavláčka kryta předsazeným podbitým okapem. Ze západu k domu přiléhá přízemní přístavba. Severní průčelí s imitací hrázděné stěny. K domu umístěn obdélný vstup v tesařském ostění, dveře dvoukřídlé dřevěné s ozdobně skládaným pokryvem. Od vstupu k západu dvě vysoko posazená čtvercová čtyřtabulková okna v líci. Štítové průčelí obloženo svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. U severního nároží obdélný vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Dále k jihu obdélná sdružená šestitabulková okna, s profilovaným dřevěným orámováním, v líci zdiva. V trojúhelném štítu s přesahem střechy sdružená šestitabulková orámovaná okna, v líci.