kostel sv. Petra a Pavla

Kostel stojí jako solitér ve střední části obce v nevýrazné poloze, pouze věž kostela se uplatňuje při dálkových pohledech. Orientovaná zděná omítnutá stavba, provedená z lomové břidlice, s obdélnou lodí a užším lehce obdélným pravoúhle ukončeným presbytářem. Na bocích presbytáře přiléhají nízké obdélné přístavky, jejichž boční stěna je v půdorysu obloukově zakřivená – na severní straně presbytáře sakristie, na jižní oratoř. Před západním průčelím lodi na osu připojená věž zhruba čtvercového půdorysu, přízemí plní funkci předsíně. Střecha sedlová s valbami, krytina z eternitových šablon; na sakristii a oratoři pultová, krytá pozinkovaným plechem; na věži oplechovaná cibulová báň s osmibokou lucernou. Fasády člení mírně předsazený sokl ze žulových a pískovcových desek, lisénové rámy a zděná jednoduše profilovaná korunní římsa. Omítky štukové. V ose obou bočních stěn lodi pravoúhlý portál v žulovém ostění se soklíky a vnější lištou s uchy (dveře dřevěné dvoukřídlové se svlaky a kosočtverečně skládanými prkny - asi konec 18. století). V podélných fasádách lodi 3 páry vysokých kasulových oken s malovanou paspartou, pod západním oknem v úrovni přízemí oválné okno; v západní fasádě (po stranách věže) po jednom na výšku obdélném okně v přízemí i patře, zčásti v profilovaném ostění s vnější lištou a uchy (spodní okna z větší části a horní zcela zazděná). Ve všech stěnách presbytáře po 1 kasulovém okně, lemovaném paspartou (východní zazděné). Korunní římsa lodi přechází na věž jako římsa kordonová, shora chráněná prejzy; ve spodní etáži věže při okrajích západní fasády lisény, které mají po výšce šikmý líc; v ose západního průčelí pravoúhlý profilovaný žulový portál se soklíky (dveře dřevěné dvoukřídlové dveře se svlaky, pobité z vnější strany pláty plechu s ozdobnými rozetkami - nejspíše barokní). Přízemí věže bez oken, v 1. patře na západní straně obdélné okno se segmentovým záklenkem v paspartě, ve 2. patře nejsou okna, v posledním podlaží na každé straně obdélné okno s půlkruhovým záklenkem v paspartě s dvoukřídlovými okenicemi se žaluziemi, nad okny na J, Z a S straně kruhový plechový ciferník; korunní římsa s jednoduchým profilem je nad středy stěn segmentově zvednutá. Vstupní portál do sakristie a protilehlé oratoře žulový obdélný s nadsvětlíkem, opatřený vnější lištou a uchy (dveře do sakristie dřevěné svlakové s kosočtverečně skládanými prkny - patrně barokní; vstup do oratoře zazděný); obě prostory osvětluje obdélné okno šambráně s parapetní římsou, chráněné proplétanou mříží.