socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová polychromovaná plastika v mírně podživotní velikosti (výška cca 140 cm), spočívající na čtyřbokém soklu s vázovitou profilací. Nároží soklu jsou několikrát zalomena, čímž je celkový profil soklu opticky násoben. Frontálně pojatá postava světce je oblečena v duchu tradiční ikonografie v kleriku, silně zvlněnou rochetu a v krátkou kožešinovou šubu. Kontrapost (levá noha pokrčena a opřena o zeměkouli) není příliš výrazný, tlumí ho zvlnění draperie. Světec svírá v levé, od těla poněkud odtažené a lehce pokrčené ruce, biret. Pravá ruka přidržuje na prsou nosné břevno šikmo položeného kříže, jehož korpus je těsně u světcovy tváře. Hlava s bohatým vlasem je obnažena, poněkud pootočena a zvrácena dozadu; široký obličej s vysedlými lícními kostmi je rámován plnovousem. Sochařsky je plastika charakterizována úsilím o vnější expresi aplikovanou na staticky klidné jádro.