radnice

Patrový zděný omítaný dům na skoro čtvercovém půdorysu o 5 x 4 okenních osách, krytý sedlovou střechou s polovalbou na západě, krytina z vláknocementových šablon. Hlavní východní pětiosé průčelí se obrací do náměstí, vrcholí mohutným zdobným etážovým štítem, členěným pilastry a rozděleným římsičkami. Omítky fasád štukové, pouze na západní straně hrubé. Štítové průčelí člení na tři stejná pole do úrovně hlavní římsy 4 pilastry s toskánskými hlavicemi, krajní jsou asi o svoji šířku vzdáleny od nároží. Pilastry přerušují plochý kordonový pás. Sokl předsazený. V přízemí i v patře v postranních polích po dvou oknech, uprostřed v přízemí široký obdélný vstup se segmentovým záklenkem, nad ním v patře na osu jedno okno. Dvoudílná okna zvýrazňují parapetní římsy a štukové šambrány v horní části. Nad profilovanou bobrovkami chráněnou korunní římsou rozměrný štít, který člení ve vodorovném směru tři oplechované římsy, ve směru svislém pilastry. Ramena štítu mají v každé etáži odlišně tvarovaný průběh a jsou křivkovitě zvlněná nebo přímá. Oplechovaná atika je zdobně zvlněna. Ve spodním patře štítu je sedm pilastrů, které dělí patro na 6 polí se slepými stlačenými arkádami a 2 postranní pole. Střední dvě pole vyplňuje okno se stlačeným záklenkem, štukové šambrány nadpraží a cvikly jsou také v dalších polích. Navazující druhá pole od středu mají pod šambránou ležaté větrací otvory, plochu zdobí ornamentální štuky, stejně jako navazující třetí pole. Krajní pole jsou hladká. Ve druhém patře štítu jsou ve středových polích štukové znaky Koců z Dobrše s letopočtem 1684, doplněné ornamenty. Opakují se štukové oblouky v jednotlivých polích. Dále od středu jsou oválné větrací otvory a štuková výzdoba pod nimi. Třetí patro štítu člení jen tři pilastry, nejvyšší čtvrté je hladké, štít vrcholí obeliskem. Severní průčelí zachovává obdobné členění – pět pilastrů dělí fasádu na čtyři pole, ve kterých jsou vložena obdélná okna, zvýrazněná nadokenními šambránami, okna v patře navíc na podokenních římsách. Pilastry přerušují kordonovou římsu, korunní římsa profilovaná. Vpravo obdélný vstup s profilovanou šambránou. Jižní fasáda je po délce rozčleněna pěti pilastry, kordonový pásek zde není, korunní římsa profilovaná. Z osy doleva posunutý pravoúhlý vchod, v přízemí 3 na výšku obdélná okna, všechny otvory s lištovou šambránou. V patře 4 stejná okna, navíc s parapetní římsou. Západní fasáda bez členění, štít lichoběžný, zdivo hrubě omítnuté.