vnitřní ohradní zdi s branami

Ohradní zdi s branami jsou součástí barokní kompozice areálu zámku a vymezují jeho plochu, včetně zámeckého parku. Uvnitř parku je cihlovou zdí se dvěma branami vymezena jeho střední část navazující na parter a schodiště před zámkem. Dvě zděné brány u skleníků jsou tvořeny dvojicí kvádrových pilířů zdobených dvěma podloženými pilastry s římsovou hlavicí nesoucí kladí završené profilovanou ustupující římsou, která je kryta bobrovou taškou. Ve středu pilíře je osazen dvakrát odstupňovaný podstavec pro dekorativní vázu. K bočním stranám brány jsou napojena volutová křídla navazující na úseky ohradní zdi vyzděné z cihel, omítnuté a kryté pálenou střešní krytinou. V branách osazena dřevěné dvoukřídlá vrata. Vnější ohrazení zámeckého areálu je komponováno od vstupní zámecké brány na severozápadní straně, na niž jsou napojena zděná zábradlí čestného dvora s osazenou dekorativní výzdobou deseti kamenných váz s maskarony. Na vnější nároží budov jízdárny a konírny navazuje zděná cihlová ohradní zeď. Úsek zdi na severní straně navazující na konírnu je prolomen poklonou sv. Jana Nepomuckého a zazděnou bránou završenou lichoběžníkovým obloukem. Na jihozápadní straně se k objektu jízdárny přimyká ohradní zeď původní vodní tvrze se střílnami napojená na budovu Staré pošty a další úsek se střílnami, který ústí k jižnímu zámeckému skleníku. Jižní úsek ohradní zdi je v místě užitkové zahrady prolomen vstupní branou tvořenou dvěma hladkými hranolovými pilíři a dřevěnými dvoukřídlými vraty. Ohradní zeď vystavěna z cihel, omítnuta a kryta naplocho položenými pálenými cihlami. Úseky ohrazení parku jsou místy jen drátěný plot nebo dřevěný deštěný plot zasazený do hranolových pilířů.