venkovská usedlost

Výjimečná usedlost s dlouhým podélně orientovaným domem přilehlou vjezdovou bránou se zděným nadpražím (nevhodně zvýšeným v závěru 20. století) je součástí řadové zástavby jižní linie návsi. Dům se zalamuje v pravém úhlu do dvora, i přes nezvyklou délku uličního průčelí zůstal vstup do domu situován v rámci příčného křídla ze zaklenuté síně. Na obytný trakt o půdorysu L nasedá první budova příčného hospodářského křídla bývalé stáje zastropeného plackami sklenutými do středového sloupu. Z první poloviny 19. století pochází patrový zděný špýchar s barokním tvaroslovím na konci příčného traktu, jde o jedinou stavbu tohoto typu ve Štítarech. Na počátku 20. století nahradila původní dřevěný objekt v prostoru mezi stájemi a špýcharem navazující zděná stavba s nůžkovou konstrukcí krovu, dendrochronologicky datovaným do stejného období. Dvě sousedící rozlehlé zděné příčně průjezdné stodoly uzavírající napříč široký dvůr byly asanovány na přelomu dvacátého a dvacátého prvního století. Usedlost je příkladem specifického řešení rozsáhlé usedlosti, v jejíž dispozici se spojila lokální stavební tradice 19. století a potřeby majetného vlastníka.