mohyla padlých v r. 1866

Na mohyle (5,5 x 5,7 m, výška 3 m) navršené z hrubě otesaných balvanů hranolový pískovcový sarkofág, který stojí na dvou pískovcových stupních ukončený nástavcem s válečnými trofejemi (dělové hlavně a koule, morion, polnice, toulec na šípy, kyrys, rukavice, dragounská přilba, halapartny, kopí, sekyra, prapor, nedochovala se přílbice s chocholem posazená na kyrysu). V západním čele mohyly je v mělké nice osazena bílá mramorová deska (1,38 x 1,54 m) v pískovcovém rámu se jmény padlých (seznam jmen seřazených v 6 polích dle hodnosti: důstojníci, šikovatelé, četaři, desátníci, svobodníci, kadeti, vojíni). Na jižní straně sarkofágu ve vpadlém obdélném poli nápisová deska s textem: Udatným vojínům rakouským / dne 15. července 1866 / v boji za vlast padlým / Moravský spolek podporovací. Na severní straně rovněž ve vpadlém poli nápisová deska s německým textem: Den im Kampfe für´s Vaterland / am 15. Juli 1866 gefallenen, / tapferen oesterreichischen Kriegern. / Der mährische Unterstützungs - Verein / A. Loos / Brüün. V čele sarkofágu je litinový reliéf císařského orla, vzadu na sarkofágu byla původně umístěna moravská orlice (?). Mohyla byla vysvěcena 13. 10. 1867, 1869 bylo okolí osázeno stromy, v roce 1920 bylo poškozené původní litinové zábradlí kolem prostoru mohyly odstraněno a nahrazeno pletivem. V okolí mohyly se mohou vyskytovat kosterní pozůstatky obětí (pohřebiště) vojenského konfliktu z r. 1866.