městský dům

Rohový přízemní zděný a omítnutý dům se zkoseným nárožím o půdorysu blížícímu se písmenu L. Dům je členěn soklem, okenními otvory s hladkou šambránou zakončenou půlkruhovým obloukem, zdobnou přerušovanou meziokenní římsou v úrovni náběhů půlkruhového oblouku šambrán a mohutnou bohatě profilovanou korunní římsou. Severní průčelí je o šesti osách se dvěma vstupy. Původní pravoúhlý portál se světlíkem s půlkruhově zakončeným otvorem je ve druhé ose z východní strany. Dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, výplňové. V první ose ze západní strany je pravoúhlý vstupní otvor (zřejmě druhotný). Východní průčelí je o čtyřech okenních osách. Zkosený roh je o jedné ose se širokým vstupem lemovaným kanelovanými sloupy se zjednodušenou hlavicí. Sloupy nesou mírně předstupující hmotu zdiva nad vstupem. Okna jsou novodobá. Střecha je valbová, krytá taškami esovkami. Na severní straně střechy jsou čtyři novodobé střešní vikýřky, na východní straně tři. Předmětem ochrany je dům čp. 109 a příslušný pozemek.