venkovský dům

Přízemní zděné, štítově orientované stavení na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou, krytou taškou drážkovkou. Jižní část obytná, v severní umístěn špýchar. Zdivo kamenné, omítané. K východnímu průčelí směrem do dvora přiléhá dřevěný bedněný přístavek na obdélném půdorysu, krytý pultovou střechou. V ose západního průčelí obdélný vstup v dřevěném deštění s proskleným nadsvětlíkem, dveře dřevěné s kosočtverečně skládanou výplní. Jižní část objektu je obytná s dvojicí oken v západním průčelí – okna dvojitá, dvoukřídlá s horním vyklápěcím křídlem; okno stejného typu také na dvorní straně. V severní části objektu je situován špýchar, přístupný ze dvora obdélným vstupem se segmentovým záklenkem. Špýchar je osvětlován od západu jedním čtvercových oknem se segmentovým záklenkem (za špaletou vloženy luxfery) a vlevo od něj situovaným drobným obdélným okénkem v hluboké vně rozevřené špaletě; v úrovni terénu dvojice čtvercových větracích okének do suterénu; na dvorní východní straně jedno čtvercové větrací okénko v hluboké špaletě. Severní průčelí hladce omítané, v lichoběžném štítu dvojice úzkých štěrbinových okének. Jižní průčelí hladké bez oken, štít krytý svislým bedněním. Na východní straně střechy zděný komín. Před dvorním průčelím špýcharu zápraží, dlážděné velkými kameny.