kaple sv. Kříže

Kaple stojí dnes zcela o samotě zhruba 2 km jižním směrem od osady Nová Hůrka. Při kapli bývala vesnice, která zanikla. Kaple nezaujímá nijak dominantní polohu, založená do mírného svahu, obklopena téměř ze všech stran vzrostlými listnatými stromy. Podélná osa kaple probíhá zhruba ve směru V-Z. K lehce obdélné lodi na východní straně připojen presbytář přibližně kruhového půdorysu (apsida). V SZ rohu lodi umístěno schodiště do suterénu, který sloužil jako hrobka. Střecha na lodi sedlová, nad presbytářem má tvar kuželového pláště, hřeben střechy ve stejné výšce jako na lodi, krytina vláknocementové šablony. Fasády člení lehce předsazený sokl se štukovou omítkou, korunní římsa jednoduše profilovaná plochá. Omítky fasád hrubé, stěny lodi po délce člení 3 štukové lisény (středová a nárožní); do koutů mezi lisény, sokl a římsu vloženy odsazené čtvrtobloučky. Celá západní stěna lodi je obložena užšími prkny kladenými překládaným způsobem. Západní štít zděný, nad krytinu nevystupuje, ve vrcholu železný křížek, v ose štítu obdélná dvířka pro vstup do půdy. V ose západní stěny pravoúhlý vstup. V podélných stěnách lodi 2 vysoká okna s půleliptickým záklenkem, kolem oken hladké šambrány, zasklení z tabulek do olova (novodobé). Po obvodě presbytáře 3 ležatě oválná okna. Suterén je osvětlený čtyřmi ležatými obdélnými okny v žulovém hladkém ostění (1 okno na východě, 2 na jižní straně a 1 na severu). V západní části jižní stěny lodi osazena mramorová pamětní deska.