sloup se sochou Panny Marie

Morový sloup je situován ve výrazné poloze uprostřed náměstí Svobody, svou čelní stranou orientován směrem k západu. Trojboký podstavec se skosenými hranolovými nárožími členěný rytými rámy stojí na tříboké podnoži. Podstavec je horizontálně členěn soklem a v horní části plastickou profilovanou římsou. V segmentově zaklenutém výklenku přední strany podstavce leží novější terakotová socha sv. Rozálie v podživotní velikosti. Světice oděná v jednoduchém rouchu leží na lůžku přikrytém zřasenou draperií. Hlavu má mírně skloněnou k pravému rameni a ozdobenou věncem růží, v levé ruce drží kříž položený na hrudi. Nika je chráněná jednoduchou novodobou mříží. Na nárožích trojboké podnože stojí sochy sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a sv. Barbory: Socha sv. Floriána je umístěna na jižním nároží trojbokého podstavce. Postava je zobrazena v kontrapostu, s pravou nohou položenou na vyvýšeném stupni. Je oděná do šatů římského vojína s helmicí na hlavě, draperie bohatě řaseného pláště mu splývá přes pravé rameno. V pravé ruce drží vědro, ze kterého lije vodu na hořící dům u své pravé nohy. V levici přidržuje žerď svinutého praporu se zlaceným hrotem ve vrcholu. Jeho hlava je pootočená a mírně skloněná k pravému rameni. Tělem sochy probíhá mírný esovitý pohyb. Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na východním nároží trojbokého podstavce. Je oděná v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. Rozvlněná, krajkou zdobená rocheta, naznačuje pohyb kolem kolen světce. Sv. Jan drží v levé ruce zlacený kříž s korpusem Krista, pravici má položenou na hrudi v gestu odevzdání. Jeho hlava je mírně zakloněná a pootočená k pravému rameni, s pohledem směrujícím vzhůru. Kolem hlavy se obtáčí tenká zlacená obroučka z pěti hvězdami. Tělem sochy probíhá mírný esovitý pohyb. Socha sv. Barbory je umístěna na severním nároží trojbokého podstavce. Světice stojí v kontrapostu s pravou nohou vykročenou mírně vpřed. Je oděná ve zřaseném rouchu s pláštěm vytvářejícím kolem obou rukou bohaté záhyby. U levé nohy světice stojí věž, v levé pokrčené ruce drží zdvižený pozlacený kalich. Pravá ruka před tělem svírá rukojeť zlaceného meče, opírajícího se špičkou o zem. Hlava světice s pozlacenou královskou korunou je pootočena k levému rameni a mírně zakloněna. Z centrální části podstavce vyrůstá hladký šestiboký pilíř, ukončený římsovou hlavicí. Sloup nese sochu Panny Marie v podživotní velikosti, zobrazenou stojící na oblačné základně se dvěma andílky v letu a třemi okřídlenými andělskými hlavičkami. Postava je oděna v bohatě řaseném rouchu s rozevlátým pláštěm přehozeným přes pravé rameno. Její ruce, pokrčené v ramenou, jsou mírně odtažené od těla a naznačují pohyb vzhůru. Dlaň levé ruky je obrácená k zemi, pravá se otáčí směrem k nebi. Hlava Panny Marie je mírně zakloněna s pohledem upřeným vzhůru. Tělo obklopuje oválná svatozář ze zlacených paprsků sdružených do dvojic. Jedná se o ikonografický typ Panny Marie Nanebevzaté. Panna Marie stojící na oblačném kumulu je zde vynášená do nebe skupinou andílků, čemuž odpovídá i její pohled a rozepjaté ruce, naznačující pohyb vzhůru.